Sök på Svedea.se

Äldre katter behöver extra omtanke

När katter blir äldre kan de drabbas av olika krämpor och sjukdomar. Därför är det viktigt att du är uppmärksam på detta och vad du kan göra för att hjälpa. Alla vill vi ju att älsklingen ska fortsätta vara pigg och glad!

Var noga med maten

Äldre katter har svårare att tillgodogöra sig all näring den får genom maten. Katten får även svårare att känna smaker och dofter, vilket försämrar aptiten. Det är alltså bra om du ger katten mat som är lättare att smälta. Det finns även speciell kattmat för äldre i de flesta djuraffärer. Många sjukdomar är vanligare hos äldre katter t ex diabetes och njursvikt. Njurproblem är tyvärr vanligt och märks bl a genom att katten kissar mer, äter mindre och går ner i vikt.

Glöm inte vattnet

En äldre katt dricker inte alltid lika mycket eller ofta. Därför är det viktigt att den alltid har tillgång till vatten. Du kan t ex ställa fram flera vattenskålar till på olika ställen så det finns tillgängligt. De flesta katter äter och dricker dock gärna på olika ställen, så ställ inte vattnet bredvid maten. Burkmat innehåller även mer vatten så det är ett bra komplement.

Aktivera din katt

Äldre katter blir av naturliga orsaker mindre rörliga. Deras muskulatur kan försvagas med åldern och de är inte längre lika sugna på att röra på sig. Men, precis som med människor så mår även katter bättre av att röra på sig och leka! Det finns mängder av roliga saker ni kan göra ihop som håller din katt både pigg i både kropp och själ.

Mer om hur du aktiverar din katt

Gamla katter kan dock behöva hjälp med att komma upp på till exempel stolen eller fåtöljen. Lägg då ut något som kan fungera som trappsteg för katten. Katten kan även behöva en ramp upp till kattlådan. Höga kliv kan nämligen innebära smärta och göra att katten undviker att gå i kattlådan.

Gå på hälsokontroll

Efter sju års ålder är det bra om katten får genomgå en hälsokontroll en gång om året, speciellt om du märker att katten har ett förändrat beteende. Då kan eventuella svagheter upptäckas och åtgärdas innan de förvärras. Under en hälsokontroll går veterinären igenom:

Livskvalitet viktigare än livslängd

Att kattens liv förändras med åldern är naturligt, men det är samtidigt viktigt att du har koll på om katten mår bra. Börjar den få det för jobbigt är det kanske inte längre ett fullvärdigt liv.

Till sist

Alla katter blir som bekant äldre, men katter kan samtidigt nå en aktningsvärd ålder. Är du alltså lite uppmärksam på att tillgodose din katts behov, aktiverar den regelbundet och ger den en massa kärlek så kommer ni säkerligen att få många härliga år tillsammans.

Facebook

Instagram