Äldre katter behöver extra omtanke

När katter blir äldre drabbas de oftare av olika krämpor och sjukdomar. Därför är det viktigt att du är uppmärksam på detta och vad du kan göra för att hjälpa. Här kan du läsa mer om vad äldre katter går igenom och vilka symptom du ska hålla utkik efter.

 

Katten äter mindre

När katten blir äldre blir det svårare för den att tillgodogöra sig all näring som den får genom maten. Katten får även svårare att känna smaker och dofter, vilket försämrar aptiten. Det är alltså bra om du ger katten mat som är lättare att smälta. Det finns även speciell kattmat för äldre i vissa djuraffärer. Många sjukdomar är vanligare hos äldre katter t ex diabetes och njursvikt. Njurproblem är tyvärr vanligt och märks bl a genom att katten kissar mer, äter mindre och går ner i vikt.

Nu är vatten viktigt

En äldre katt dricker inte alltid lika mycket eller ofta. Därför är det viktigt att den alltid har tillgång till vatten. Du kan t ex ställa fram flera vattenskålar till på olika ställen så det finns tillgängligt. De flesta katter äter och dricker dock gärna på olika ställen, så ställ inte vattnet bredvid maten. Burkmat innehåller även mer vatten så det är ett bra komplement.

Äldre katter bli mer stillsamma

Gamla katter blir av naturliga orsaker mindre rörliga. Muskulaturen försvagas och de är inte längre lika sugna på att röra på sig. Det innebär att de inte går utomhus lika ofta vilket gör att du själv måste försöka hålla katten lite aktiv. Gamla katter kan behöva hjälp med att komma upp på t ex stolen eller fåtöljen. Lägg då ut något som kan fungera som trappsteg för katten. Katten kan även behöva en ramp upp till kattlådan. Höga kliv kan nämligen innebära smärta och göra att katten undviker att gå i kattlådan.

Livskvalitet viktigare än livslängd

Att kattens liv förändras med åldern är naturligt, men det är samtidigt viktigt att du har koll på om katten mår bra. Börjar den få det för jobbigt är det kanske inte längre ett fullvärdigt liv.