Att adoptera en katt

Funderar du på att skaffa katt? Då är ett humant alternativ att adoptera en hemlös katt istället för att köpa en. Du får familjemedlemmen du saknar ett nytt, tryggt hem samtidigt som du gör en god gärning. Det är dessutom inte ovanligt att en räddad katt blir väldigt lojal mot sin nya familj.


Fördelar med att adoptera en katt

Idag finns över 100 000 hemlösa katter i vårt land och de lever ett hårt och många gånger obarmhärtigt liv. Katter, trots att de agerar väldigt självständigt, är dessutom ett tamdjur i grunden som är beroende av människan. Att ta hand om en hemlös katt är med andra ord en riktigt bra sak att göra, speciellt om den haft en svår tid bakom sig. Det handlar bara om att ge katten tid och kärlek så kan du få en vän för livet.

Hur adopterar man en katt?

Över hela Sverige finns det katthem som tar hand om hemlösa katter och placerar dem i trygga hem. Kontakta dem. Tänk bara på att kontrollera att katthemmet är seriöst och jobbar tillsammans med en veterinär. Då vet du att katterna är väl omhändertagna både fysiskt och psykiskt. Personalen på plats vet också vilka katter som kan trivas i en barnfamilj och vilka som kan ha speciella behov.

Kan jag ta hand om en egen upphittad katt?

Vill du ta hand om en katt i din närhet du tror är hemlös? Då får du inte glömma regel ett. Ta reda på att den faktiskt är hemlös och inte bor i närheten. Det gör du genom att prata med grannar och gå med i lokala Facebook-grupper där bortsprungna katter efterlyses. Har katten en tatuering i örat så bör du kontakta en veterinär eller ett katthem. Är katten chippad och registrerad kan du få fram ägarens namn på t ex djurid.se men även hos polisen. En utmaning med att ta hand om en övergiven katt själv är att du får göra allt det som katthemmen gör, dvs vaccinering, avmaskning, ID-märkning och eventuell kastrering. Det kan bli dyrt. En övergiven katt kan också ha olika fysiska eller psykiska skador, så var beredd på att det kan ta en tid att bygga upp en ny relation.

Inne- eller utekatt?

Många katthem kräver att du har din nya katt som innekatt, men det gäller inte alla. Det är viktigt att den får vara i en liknande miljö som den är van vid. Det är alltså smart att låta ditt val mellan en inne- eller utekatt bestämma vilket katthem du ska vända dig till.

Ska jag välja en kattunge eller vuxen katt?

De flesta katthemmen har både fullvuxna katter och kattungar. Prata med personalen om du är osäker för att bestämma vilken katt som skulle trivas bäst hos dig.

Katter vill ha sällskap

En katt är visserligen ett självständigt djur, men den behöver fortfarande sällskap och omvårdnad. Om du väljer en innekatt kräver det alltså en del tid och omsorg av dig. En katt kan dessutom bli över 20 år gammal, så fundera om en katt passar dig innan du skaffar en. 

 

Mer om kattförsäkring

Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.