Sök på Svedea.se

En katt ligger på rygg

Att adoptera en katt

Har du bestämt dig för att skaffa en katt kan ett alternativ vara att adoptera en hemlös katt istället för att köpa en. Då får katten du längtat efter ett riktigt hem samtidigt som du gör en god gärning. Men hur går det till och vem vänder man sig till? Vi ger dig tipsen.

Varför adoptera en katt?

Tyvärr finns det allt för många hemlösa katter i vårt land och de lever ett hårt och många gånger kort liv. Katter är dessutom beroende av oss i och med att den  är ett tamdjur i grund och botten. Att ta hand om en hemlös katt är med andra ord något riktigt fint att göra, speciellt om den haft en svår tid bakom sig. Det handlar bara om att ge katten tid och kärlek så kan den bli din vän för livet.

Kan jag ta hand om katten jag hittat?

Vill du ta hand om en katt som du tror är hemlös? Då får du inte glömma regel nummer ett. Ta reda på att den faktiskt är hemlös och inte bor i närheten. Fråga gärna runt runt där du bor och anmäl den upphittade katten till Polisen. Har du fått lite kontakt med katten kan du försöka kolla om den har en tatuering i ena örat. Den består ofta av ett id-nummer med siffror och bokstäver som du använda för att söka på DjurID.se. Du kan också ta katten till en veterinär, Polisen eller ett katthem för att se om den har ett id-chip och på så sätt ta reda på kattens ägare. En utmaning med att ta hand om en okänd katt är att du inte vet om den är vaccinerad, avmaskad och ID-märkt. Är den inte det så måste du själv göra det. Katthemmen gör det dock alltid, så en katt därifrån är väl omhändertagen.

Att adoptera en katt

Det finns en mängd olika katthem som tar hand om hemlösa katter och placerar dem hos familjer. Fråga katthemspersonalen vilka katter som passar dig eller er bäst. De känner katterna och har svaren. En övergiven katt kan dock vara skadad fysiskt eller psykiskt, så ibland kan ta lite tid att bygga upp en relation. Det är viktigt att katten du väljer får vara i en liknande miljö som den är van vid. Det är alltså smart att låta ditt val mellan en inne- eller utekatt bestämma vilket katthem du ska vända dig till. De flesta katthemmen har både fullvuxna katter och kattungar. Prata med personalen om du är osäker för att bestämma vilken katt som skulle trivas bäst hos dig.

Katter vill ha sällskap

En katt är visserligen självständig, men den behöver fortfarande sällskap och omvårdnad. Om du väljer en innekatt kräver det alltså en del tid och omsorg. En katt kan dessutom bli väldigt gammal, så fundera om en katt passar dig innan du skaffar en. 

Facebook

Instagram