Res med din bästa vän

Att ta med sig hunden på resan är självklart för många. Det finns dock några saker som kan vara bra att tänka på om du ska ta med din fyrbenta vän på resan.

Här hittar du listor på vad som är bra att tänka på när du ska ut och åka med din hund.

Tips när du reser med hund

Att åka bil är något som många hundar tycker om och ett av de vanligaste sätten att transportera din hund. För att kunna få en så behaglig resa så möjligt finns det några saker du bör tänka lite extra på:

 • För både din och din hunds säkerhet är det bra att låta hunden sitta i en bilbur under färden, alternativt ha ett säkerhetsbälte på hunden anpassat för just hundar. Vid en kraftig inbromsning blir krafterna stora och kan orsaka stora skador på både person och hund om den kommer flygandes i kupén.
 • En del hundar har lite svårare än andra för att åka bil och blir lätt illamående under bilfärd. Försök att köra lugnt.
 • Lämna aldrig din hund i en varm bil. Även om bilen inte står i direkt solljus värms den upp snabbt och kan bli direkt livsfarlig för din hund att vistas i.
 • Om du ska åka längre sträckor kan det vara en bra ide att ha aktiverat och rastat hunden ordentligt innan färd. Planera även in stopp då och då, så hunden kan få möjlighet att rasta av sig och sträcka på benen. Erbjud vatten, antingen i en spillsäker skål i bilen eller när du gör dina raststopp.

Om du planerar att resa långt med buss tillsammans med din hund bör du tänka på att:

 • Kolla med det bolag du planerar att resa med, det är endast ett fåtal som tillåter att du har med hund. Oftast då enbart mindre hund som får plats i bur eller väska som inte är större än att den får plats på sätet.
 • Aktivera och rasta hunden ordentligt innan avgång, vid eventuella pauser samt när ni kommer fram till destinationen.
 • Erbjud hunden rent vatten när det är möjligt.

Om du vill ta tåget tillsammans med din hund brukar det inte vara några problem. För att få en så enkel och trevlig resa så kan det vara bra att tänka på följande:

 • De flesta tåg har särskilda kupéer eller avdelningar där hunden får vistas, men inte alla. Kolla när du bokar just din resa och tänk på att du ibland måste lösa en egen biljett även för hunden.
 • Se till att ha aktiverat och rastat hunden ordentligt innan avgång, när du byter tåg eller när du kommer fram till destinationen, då det inte finns möjlighet att rasta hunden under själva resan.
 • Om du ska åka långt kan det vara en bra ide att ta med rent vatten som du kan erbjuda hunden under resan.

Många hundar gillar att åka båt och uppskattar det lika mycket som oss människor. För att kunna njuta så mycket så möjligt tillsammans finns det några saker som du bör tänka lite extra på:

 • Hunden bör alltid ha flytväst på sig i samband med sjögång och på brygga. Om hunden ramlar i vattnet blir det svårt att lyfta upp hunden i båten när du själv är ombord och hunden är i vågorna, oavsett om både du och hunden kan simma. Flytvästen bör ha ett handtag över ryggen, kraftiga band och snabbspännen samt vara anpassad efter hundens vikt för att fungera optimalt. En billig livförsäkring för din bästa vän!
 • Tänk på att aldrig sätta fast hunden i vanligt halsband och koppel på båten. Om hunden får för sig att hoppa ned i vattnet, eller försöka ta sig i land, kan den bli hängandes i kopplet med värsta tänkbara utgång.
 • Se till att hunden får en egen plats på båten där den kan vila och ligga i skuggan. Och att det alltid finns rent vatten tillgängligt.
 • Se upp med att låta hunden dricka av saltvattnet, dels kan den drabbas av saltförgiftning om den får i sig lite för mycket, dels kan det vara direkt livsfarligt för hunden om det är algblomning i vattnet.
 • Även hundar kan bli åksjuka och må illa, så anpassa hastigheten och hjälp gärna hunden med balansen medans du kryssar.
 • Försök att inte åka alltför många timmar i sträck, 4-5 h är ganska mycket för en hund även om den trivs på sjön. Så planera gärna in lite stopp då och då, och se till att ha aktiverat och rastat hunden ordentligt innan du ger dig ut på sjön.

Om det blir aktuellt att åka färja med hunden för att sedan kunna resa vidare finns det några saker som kan vara bra att tänka på inför resan:

 • Färjebolagen har olika regler för hur hundar får vistas på färjan och på en del turer är det inte tillåtet att ta med sin hund. Kolla med just det bolaget du planerar att resa med. Ofta finns det speciella utrymmen eller hytter där du får vistas med hund och rastning av hunden kan ibland ske ute på däck där en del färjor har speciella ”hundtoaletter” som du hänvisas till.
 • Om du ska åka med färja till utlandet så rekommenderar vi att du kollar hur in- och utförselreglerna ser ut för det land du reser till. Vad gäller kring vaccinationer? Hundpass?
 • En del färjor, oftast de som har turer till andra länder, har krav på munkorg ombord om hunden vistas utanför hytten.
 • Se till att hunden kan få en egen plats att ligga på under resan och erbjud den rent vatten.
 • Se till att ha aktiverat och rastat hunden ordentligt innan avgång och rasta hunden så snart som möjligt efter landgång.

Om du ska flyga och vill ha med dig hunden är det en del saker det kan vara bra att tänka på när du planerar din resa:

 • Kolla med det bolag du planerar att resa med vad de har för policy kring att ta med hund. En del bolag tillåter mindre hundar inne i planet som handbagage eller mot en extra avgift. Annars får hunden resa i bur i lastutrymmet av planet mot extra avgifter. Dock tar inte alla bolag emot resande djur eller så har de bara vissa avgångar där djur får åka med.
 • Tänk igenom vad för typ av hund du har, hur tror du hunden skulle klara en flygning och allt vad det innebär i form av hög volym, skakig transport, växlande temperaturer, antal timmar i bur och lufttryck? En del hundar blir oroliga och kan behöva lugnande. Planera din resa efter vad du tror att din hund klarar av.
 • En flygbur för hund ska vara gjord av hårdplats, glasfiber eller metall (IATA-godkänd), vara utrustad med bärhandtag och ha generösa mått som tillåter att hunden kan stå och vända sig i den. Ha en filt i så hunden kan ligga mjukt.
 • Vissa flygplatser vill inte hantera hundar, Heathrow exempelvis, och en hel del har särskilda restriktioner under sommarmånaderna.
 • Om mellanlandning sker så kan det tillkomma extra avgifter om hunden placeras på hundhotell under tiden.
 • Begär att få veta från lastningen, innan boarding, att hunden är lastad på planet.
 • Aktivera och rasta hunden ordentligt före incheckning och när ni har kommit fram till destinationen.
 • Om du åker utomlands är det väldigt viktigt att ha ordning på hundpass, vaccinationer, och annan eventuell dokumentation som du måste visa upp i tullen. Olika länder har olika regler - kolla reglerna för just det land som är aktuellt. 

Att resa utomlands är både spännande och roligt, om du planerar att ta med din hund är det en del saker som är extra viktiga att tänka på:

 • Kolla hur införselreglerna ser ut för det land du ska resa till. Vad gäller för vaccinationer? Hundpass?
 • Kolla alltid hur införselreglerna i Sverige ser ut så att din familjemedlem får följa med hem igen.
 • Tänk på att din hund måste vara chipmärkt för att kunna resa inom EU.
 • Kolla om det finns några sjukdomar eller parasiter du bör känna till på den plats du ska resa till.
 • Kontrollera gärna dina kontaktuppgifter i SKK:s ägarregister så att du kan kontaktas om din hund springer bort på resan. Detta register är kopplat till Europetnet som används av djurhem, veterinärer och polis i Europa.
 • Kontrollera att alla uppgifter i hundens pass är korrekta.

Hos Statens veterinärmedicinska anstalt kan du hitta information och rekommendationer om bland annat smittskydd, sjukdomar och vaccinationer

Hos Jordbruksverket kan du läsa mer om vilka lagar och regler som gäller för utlandsresa och transport av hund

Nedan kan du se vad som gäller i några av de större nöjesparkerna. De parker som välkomnar hundar gör det under förutsättningen att de hålls kopplade under vistelsen.

ASTRID LINDGRENS VÄRLD - Hundar är välkomna in i parken.

BORÅS DJURPARK - Hundar får inte följa med in i parken.

GRÖNA LUND - Hundar får inte följa med in i parken.

HIGH CHAPARRAL - Hundar är välkomna in i parken.

KNEIPPBYN - Hundar är välkomna in i parken.

LEKSAND SOMMARLAND - Hundar får inte följa med in i parken. Men det finns rymliga hundburar i skugga att hyra för 50 kr i entrén. Burarna går ej att förboka, det är först på plats som gäller.

LISEBERG - Hundar får inte följa med in i parken.

LÅDBILSLANDET - Hundar får inte följa med in i parken.

NORDENS ARK - Hundar får inte följa med in i parken.

SKARA SOMMARLAND - Hundar får inte följa med in i parken.

SKÅNES DJURPARK - Hundar får inte följa med in i parken.

SKANSEN - Hundar får inte följa med in i parken.

SUNNE VATTENPARK - Hundar får inte följa med in i parken.

TOSSELILLA SOMMARLAND - Hundar får inte följa in i parken.

YSTADS DJURPARK- Hundar är välkomna in i parket. Vid badet får de dock inte vara med.

ÖLANDS DJUR & NÖJESPARK - Hundar är välkomna in i parken. Ett alternativ som finns är att lämna hunden på parkens hunddagis. Har du mer än en hund kan de dela hundgård.  Du har själv ansvar för mat, dryck, rastning under dagen. Hundgårdarna går ej att förboka, det är först på plats som gäller.

Det finns en hel del hotell och vandrarhem rumt om i landet som tar emot hundar på sina rum. Men det finns några saker som kan vara bra att känna till och tänka på när du planerar er vistelse:

 • Ta för vana att alltid boka hundrum via telefon. Även om hotellet eller vandrarhemmet uppger att de tar emot hundar kan antalet rum där det är tillåtet att bo med hund vara begränsat. För att verkligen vara säker på att det finns hundrum ledigt under din vistelse är det därför säkrast att boka via telefon.
 • Det är inte ovanligt att det tillkommer en extra avgift för hotellvistelse med hund exempelvis för städning.
 • Det brukar finnas regler för vistelsen med hund, de vanligaste är bland annat att hålla hunden kopplad, torka av smutsiga tassar, inte låta hunden sova i sängen, låta bli att borsta bada och trimma hunden (bland annat på grund av risken för stopp i avloppen) samt att inte vistas i matsalen eller andra gemensamma utrymmen.
 • På vissa hotell och vandrarhem kan hundrummen vara utrustade med hundfiltar, bäddar, godis, hundskålar och hundleksaker men det är inte alltid så. Kolla med ditt hotell, kanske behöver du ta med en filt som din hund kan vila och sova på under vistelsen?
 • Har du en hanhund som ibland markerar i andra miljöer? Eller reser med valp? Då är ett tips att köpa speciella kisskydd (finns på flertalet zoo- och djurbutiker) för att undvika en tråkig olycka.
 • Var gärna lite extra noga med städningen när du lämnar rummet.

Det går definitivt att campa tillsammans med din hund och det är många campingplatser ute i landet som tar emot hundar. En del av Sveriges campingplatser har till och med satsat lite extra på att du ska kunna ta med din hund på semestern och infört saker som bland annat hundbad, hundduschar och rastgårdar. Några saker kan dock vara bra att tänka på när du ska ut och campa med din hund:

 • Ring och kolla så att campingen du planerar att åka till tar emot hundar. Ange att hund följer med när du bokar, ibland kan antalet campingstugor som tillåter hund vara begränsat.
 • Det kan tillkomma någon extra avgift om du bor i stuga med hunden, för exempelvis städning.
 • Håll hunden kopplad på campingområdet.
 • En bra ide kan vara att införskaffa en krok och löplina så att hunden kan vara ute “själv”. Se till i så fall att hunden har tillgång till rent vatten och har möjlighet att kunna lägga sig i skuggan om det är varmt.

Så flyger du med din hund

Det blir allt vanligare att ta med hunden på flyget. Här ger vår egen flygexpert, tillika ombudscoach, Catalina några tips vad man bör tänka på innan med beger sig ut på äventyr med sin fyrfota vän!

Läs mer här!