Goda råd när du ska köpa hund

Att skaffa hund är som att få en ny, älskad familjemedlem och därför innebär det samtidigt en hel del ansvar. Vi har listat några saker som är bra att tänka på vid hundköp. Vi hoppas tipsen kommer hjälpa dig ställa rätt frågor och hitta rätt information inför ditt val!

Alla hundar är unika. Vilken passar dig? 

För att alla i familjen ska trivas och vilja ta ansvar för hunden är det bäst att välja hunden passar alla där hemma. Olika hundraser och hundar har som bekant unika egenskaper och personligheter. Vad har du för förväntningar på en hund och vem är du själv som person? Titta på olika hundraser hos olika uppfödare, ställ frågor och lyssna med både öron och hjärta. Då kan det bli lättare att se vad som passar dig. Men, tänk på att ni även måste passa för varandra.

Prova att låna en hund 

Är du ovan vid hundar kan det vara bra att träna med en annan hund. Du kan t ex låna en hund av en vän, erbjuda dig att ta grannens hund på promenader eller ta hand om vännernas hund när de reser bort. Du kan också testa dig själv om du har vad som krävs genom att ta regelbundna, dagliga promenader vid vissa klockslag under ett par veckor, oavsett väder och andra plikter. Känns det bra så har du en härlig tid framför dig! 

Uppfostra valpen 

All tid du lägger ner på din valps tidiga utveckling har du igen när hunden blir vuxen. En bra start är att ta med den nya familjemedlemmen på en valpkurs. Här får du hjälp av professionella hundtränare att ta fram den bästa versionen av din hund. När hunden blir äldre finns det även en mängd olika lydnadskurser att välja på för att träna allt från koppelträning till komma direkt på kallning.

Vem tar hunden på dagarna?

De flesta av oss jobbar på vardagarna vilket kan bli ett problem om man har hund. Enligt Jordbruksverket får en hund nämligen inte vara ensam mer än fem timmar och den bör rastas minst var sjätte timme. Har du äldre barn kan de naturligtvis hjälpa till, men i längden blir det en stor utmaning. Men det finns lösningar som många använder sig av.

Hunddagis

Ett hunddagis tar hand om hunden mot en avgift medan du arbetar. Hundar på hunddagis måste nästan alltid vara försäkrade och vaccinerade och alla hunddagis tar inte alltid emot alla typer av hundar.

Mobilt Hunddagis

Med ett mobilt hunddagis blir din hund hämtad och lämnad från och till ditt eget hem. Du slipper alltså passa tider och ägna dig åt hämtning och lämning själv. Hundarna släpps ofta ut i inhägnade områden under dagen och kan leka och springa fritt.

Dogwalkers

Dogwalkers innebär att en utbildad person kommer hem till dig, tar ut hunden och rastar den enligt ett överenskommet schema. Det är ett bra alternativ om din hund inte trivs på hunddagis eller om det inte finns något hunddagis i närheten.

Dagmatte

Det finns många studenter och äldre som älskar hundar eller behöver dryga ut kassan. De ställer gärna upp och tar hand om din hund dagtid för ett överenskommet pris. Alla dessa alternativ finns ofta lokalt där du bor, så sök på internet efter alternativ nära dig så hittar du också mer information om vad de erbjuder.

Skaffa en bra valpförsäkring 

Hundförsäkringen är inte obligatorisk, men för de flesta hundägarna är det lika självklart att försäkra hunden som att försäkra sig själva och sina barn. Sätt dig in i hur hundförsäkringen fungerar och undersök exakt vad som ingår i den. Tänk igenom vilken omfattning du vill ha på försäkringsskyddet för din hund och hitta en bra balans mellan priset på försäkringen och kostnaderna som uppstår om något skulle hända. Det kan du läsa mer om här. 

Hos oss på Svedea kan du enkelt ta reda på vad en hundförsäkring skulle kosta. Testa med olika nivåer för fast och rörlig självrisk. Fyll i dina uppgifter så får du ett pris direkt.

Se pris för din hund

event
Hundens födelsedatum
info_outline
Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.