Köpa hund – tänk på detta vid hundköp

Att skaffa hund är som att få en ny, älskad familjemedlem och därför innebär det samtidigt en hel del ansvar. Vi har listat en hel del tips som är bra att tänka på och hjälper med förberedelser vid valpköpet!

Hitta rätt hundras för dig

Går du i hundköpartankar? Vad kul! Människans bästa vän är ett fantastiskt sällskap och blir en trogen och lojal familjemedlem i många år.

För att alla i familjen ska trivas och vilja ta ansvar för hunden är det bäst att välja hunden passar alla där hemma. Olika hundraser och hundar har som bekant unika egenskaper och personligheter. Vad har du för förväntningar på en hund och vem är du själv som person? Börja med att läsa på om populära hundraser, titta på olika hundraser hos olika uppfödare, ställ frågor och lyssna med både öron och hjärta. Då kan det bli lättare att se vad som passar dig. Men, tänk på att ni även måste passa för varandra.

Prova att låna en hund 

Är du ovan vid hundar kan det vara bra att träna med en annan hund. Du kan t.ex. låna en hund av en vän, erbjuda dig att ta grannens hund på promenader eller ta hand om vännernas hund när de reser bort. Du kan också testa dig själv om du har vad som krävs genom att ta regelbundna, dagliga promenader vid vissa klockslag under ett par veckor, oavsett väder och andra plikter. Känns det bra så har du en härlig tid framför dig! 

Välj uppfödare med omsorg

När du bestämt dig för att köpa hund gäller att hitta en bra uppfödare, för det finns tyvärr oseriösa säljare. Somliga tar in smuggelhundar som fötts upp under svåra förhållanden och som kan ha sjukdomar och fel som inte upptäcks förrän det är för sent. Dokument som säljaren visar upp kan vara förfalskade. Våra tips för att hitta en bra uppfödare och undvika smuggelhundar:

 • Ta reda på så mycket du kan om uppfödaren. Facebook och webbplatser kan ge mycket information.
 • Se till att alltid få träffa mamman i en hemmamiljö.
 • Kräv alltid intyg på veterinärbesiktning och köpeavtal på plats hos säljaren.
 • Köpahund.se (SKK) förmedlas bara hundar som fötts upp av uppfödare inom Svenska Kennelklubben.

Hundförsäkring

Hundförsäkringen är inte obligatorisk, men för de flesta hundägarna är det lika självklart att försäkra hunden som att försäkra sig själva och sina barn. Skulle något oväntat inträffa din hund är den en stor trygghet att ha.

Sätt dig in i hur hundförsäkringen fungerar och undersök exakt vad som ingår i den. Tänk också igenom vilken omfattning du vill ha på försäkringsskyddet för din hund – behöver den någon form av tilläggsförsäkring? En användbarhetsförsäkring är till exempel ett viktigt skydd för en arbets- och tävlingshundar för att du ska få ersättning om den skulle förlora förmågan att utföra det den är tränad till.

Se pris på hundförsäkring

Förbereder vid köp av hund

Är det äntligen dags att hämta hem din nya familjemedlem? Se då till att ha införskaffat de här sakerna redan från dag ett:

 • Mat- och vattenskålar
 • Koppel och sele/halsband
 • Foder som är anpassat till hunden
 • Belöningsgodis
 • Sovplats
 • Verktyg för klovård, t. ex. tång eller fil
 • Bajspåsar
 • Leksak
 • Tuggben
 • Hundförsäkring

Uppfostra valpen 

All tid du lägger ner på din valps tidiga utveckling har du igen när hunden blir vuxen. En bra start är att ta med den nya familjemedlemmen på en valpkurs. Här får du hjälp av professionella hundtränare att ta fram den bästa versionen av din hund. När hunden blir äldre finns det även en mängd olika lydnadskurser att välja på för att träna allt från koppelträning till komma direkt på kallning.

Hundar kräver mycket motion

Att du själv gillar att röra på dig är en förutsättning, eftersom hunden behöver motion – varje dag, oavsett årstid och väder. Behovet varierar förstås beroende på ras, storlek och personlighet – men även små hundar kan behöva gå 15 km om dagen. Tänk också på att alla hundar behöver rastas 4–5 gånger per dag med jämna mellanrum.

Vem tar hunden på dagarna?

De flesta av oss jobbar på vardagarna vilket kan bli ett problem om man har hund. Enligt Jordbruksverket får en hund nämligen inte vara ensam mer än fem timmar och den bör rastas minst var sjätte timme. Har du äldre barn kan de naturligtvis hjälpa till, men i längden blir det en stor utmaning. Men det finns lösningar som många använder sig av.

 • Hunddagis – Ett hunddagis tar hand om hunden mot en avgift medan du arbetar. Hundar på hunddagis måste nästan alltid vara försäkrade och vaccinerade och alla hunddagis tar inte alltid emot alla typer av hundar.
 • Mobilt hunddagis – Med ett mobilt hunddagis blir din hund hämtad och lämnad från och till ditt eget hem. Du slipper alltså passa tider och ägna dig åt hämtning och lämning själv. Hundarna släpps ofta ut i inhägnade områden under dagen och kan leka och springa fritt.
 • Dogwalkers – Dogwalkers innebär att en utbildad person kommer hem till dig, tar ut hunden och rastar den enligt ett överenskommet schema. Det är ett bra alternativ om din hund inte trivs på hunddagis eller om det inte finns något hunddagis i närheten.
 • Dagmatte – Det finns många studenter och äldre som älskar hundar eller behöver dryga ut kassan. De ställer gärna upp och tar hand om din hund dagtid för ett överenskommet pris. Alla dessa alternativ finns ofta lokalt där du bor, så sök på internet efter alternativ nära dig så hittar du också mer information om vad de erbjuder.
 • Träna hunden att vara ensam – Få hundägare kan vara med sin fyrfota vän jämt. Förr eller senare dyker det upp tillfällen då hunden måste vara själv en stund. Läs hur du tränar hunden att vara ensam.

Livet med hund blir inte som förr

Ett hundköp är en långsiktig investering – både ekonomiskt och känslomässigt. Räkna med att din nya hund kommer att hänga med dig lång tid framöver och ni kommer att fästa er vid varandra. Men är du inställd på vad som förväntas av dig som hundägare har du mycket roligt att se fram emot.

När du väl resonerat dig igenom nödvändiga frågetecken och bestämt dig för att skaffa hund väntar ett underbart och spännande liv som hundägare! Även om du säkert kommer att stöta på utmaningar med trilskande valpfasoner, söndertuggade tofflor och tiggande vid matbordet. Livet blir aldrig som det var tidigare – bara till det bättre!

Vad kostar det att försäkra min hund?

search
;
Sök hundras
Hundens födelsedatum
info_outline info_outline
Ditt personnummer