Goda råd när du ska köpa hund

Att skaffa hund är som att få en ny, älskad familjemedlem. Men ett nytt tillskott till familjen innebär samtidigt en hel del ansvar. Därför har vi listat några saker som är bra att tänka på vid hundköp. Vi hoppas tipsen kommer hjälpa dig ställa rätt frågor och hitta rätt information inför ditt val!

 

Välj en hundras som passar dig 

För att alla i familjen ska trivas och vilja ta ansvar för hunden är det bra om hunden passar alla medlemmar i hushållet. Olika hundraser har olika egenskaper och dessutom har alla hund en unik personlighet. Vad har du för förväntningar på en hund? Älskar du långa promenader i ur och skur eller föredrar du att sitta hemma och mysa? Titta på olika hundraser hos olika uppfödare, ställ frågor och lyssna med både öron och hjärta. Då kan det bli lättare att se vad som passar dig. 

Men, det räcker inte med att hunden passar dig, du måste också passa hunden. Hundar har olika behov och det är bra om du vet hur du ska kunna tillgodose dem redan före köpet. Tänk efter ordentligt, har du tid? Har du råd? 

Spela hundägare 

Saknar du hundvana kan det vara bra att träna med en annan hund. Du kan t ex låna en hund av en vän, ställa upp som dagmatte åt en annan hundägare, erbjuda dig att ta grannens hund på promenader eller ta hand om vännernas hund när de reser bort. Du kan även få en liten inblick i vad hundägandet innebär genom att ta regelbundna, dagliga promenader vid vissa klockslag under ett par veckor, oavsett väder och andra åtaganden. Känns det ok så har du en härlig tid framför dig! 

Uppfostra valpen 

Man får bara en chans att göra ett bra första intryck, heter det ju, och samma sak gäller för en ny valp. All tid du lägger ner på din valps tidiga utveckling har du igen när hunden blir vuxen. Ett bra sätt att komma på rätt kurs i uppfostran är att ta med den nya familjemedlemmen på en valpkurs. Här får du hjälp av professionella hundtränare att ta fram den bästa versionen av din hund. När hunden blir äldre finns det även en mängd olika lydnadskurser att välja på för att träna allt från koppelträning till komma direkt på kallning.

Vem tar hunden på dagarna?

En majoritet av oss jobbar som bekant på vardagarna och här kan en konflikt uppstå om man har hund. Enligt Jordbruksverket får en hund nämligen inte vara ensam mer än 5 timmar och den bör rastas minst var sjätte timme. Äldre barn kan naturligtvis hjälpa till, men i längden blir det en svår ekvation. De finns dock lösningar som många använder sig av:

Hunddagis

Hunddagis är ett daghem för hundar som tar hand om hunden mot en avgift medan du arbetar. Hundar på hunddagis måste oftast vara försäkrade och vaccinerade och alla hunddagis tar inte alltid emot alla typer av hundar.

Mobilt Hunddagis

Med ett mobilt hunddagis blir din hund hämtad och lämnad till ditt eget hem. Du slipper alltså passa tider och ägna dig åt hämtning och lämning själv. Hundarna släpps ofta ut i inhägnade områden under dagen och kan leka och springa fritt.

Dogwalkers

Dogwalkers innebär att en utbildad person kommer hem till dig, tar ut hunden och rastar den enligt ett överenskommet schema. Det är ett bra alternativ om din hund inte trivs på hunddagis eller om det inte finns något hunddagis i närheten.

Dagmatte

Det finns många studenter och äldre som älskar hundar eller behöver dryga ut kassan. De ställer gärna upp och tar hand om din hund dagtid för ett överenskommet pris.

Alla dessa alternativ finns ofta lokalt där du bor, så sök på internet efter alternativ nära dig så hittar du också mer information om vad de erbjuder.

Skaffa en bra valpförsäkring 

Hundförsäkringen är inte obligatorisk, men för de flesta hundägarna är det lika självklart att försäkra hunden som att försäkra sig själva och sina barn. Sätt dig in i hur hundförsäkringen fungerar och undersök exakt vad som ingår i den. Tänk igenom vilken omfattning du vill ha på försäkringsskyddet för din hund och hitta en bra balans mellan priset på försäkringen och kostnaderna som uppstår om något skulle hända. Det kan du läsa mer om här. 

Hos oss på Svedea kan du enkelt ta reda på vad en hundförsäkring skulle kosta. Testa med olika nivåer för fast och rörlig självrisk. Fyll i dina uppgifter så får du ett pris direkt.

 


Så behandlar vi dina personuppgifter

Mer om hundförsäkring

Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.