Så hjälper du en stressad hund

Stress är vanligt förekommande hos hundar och är ofta en bidragande faktor till olika problematiska beteenden. Men du kan hjälpa din hund att lugna ner sig, till exempel med massage. Här visar hundexperten Carro Alupo hur du går tillväga!

Tänk på!

Innan du börjar med någon form av lugnande metod, så som massage, är det viktigt att hunden får utlopp för sin energi i form av motion och aktivering. Att försöka lugna en hund som inte får utlopp är inte schysst. När man väl har gjort det kan man börja kolla på hur man hjälper en hund som ofta stressar upp sig, att få hjälp att varva ner. 

Varför är min hund stressad?

Vad som stressar beror helt på din hund. Det kan vara stökiga miljöer hunden inte är van vid, för lite eller för mycket motion, viltdoft, barn, en dominerande ägare, fel typ av stimulans, andra husdjur, trauma, löptikar, mat.

Är stress farligt?

Lite stress är inte skadligt, det är en del av livet för oss alla. Men det är viktigt med återhämtning och att kroppen får möjlighet och tid att reglera hormonflödet som stress ger. Om hunden inte får tid med återhämtning kommer till slut bägaren rinna över och det finns risk för utbrändhet och olika problematiska beteenden.