Sök på Svedea.se

En liten vit hund ser ut att njuta av en massage eller klappning, dess ögon är slutna och huvudet lutat i avkoppling

Hundmassage

Har du prövat hundmassage? De flesta hundar tycker om det, ni kommer närmare varandra och massage ökar dessutom blodcirkulationen, förbättrar nutritionen och får hundens muskulatur att slappna av. Här är några övningar du kan lära dig mer om. Känner du dig det minsta osäker så rådgör dock först med en utbildad massör.

Att massera sin hund

Undersök först om din hund tycker om att bli masserad. Låt din hund till exempel ligga i ditt knä eller bredvid dig i soffan eller på en mjuk matta. Stryk sedan med handflatan längst hundens rygg och sidor och jobba även i cirkelrörelser med handen. Det är viktigt att jobbar med enkla övningar där du stryker över hunden. Läs hela tiden av hur din hund reagerar på beröringen. Den ska tycka att det är härligt, men ryggar den tillbaka behöver du ta det lite lugnare. Här följer några enkla massageövningar som du kan göra hemma:

Effleurage

Denna massageform är bra både som inledande och avslutande massage. Du stryker med hela handflatan längs hela ryggen och använder hela handflatan i långa lugnande rörelser. Stryk hunden lätt och långsamt över hela kroppen.

Bindvävsmassage

Denna massageform syftar till att öka blodcirkulationen i hundens muskler. Det gör du genom att rulla huden och på så sätt få bindväven att släppa taget, så det måste alltid göras med försiktighet. Greppen bör vara mjuka och töjande, i bindvävens riktning och hålls under en längre tid. Känner du dig osäker på hur detta ska göras rätt så finns det kurser i bindvävsmassage som visar hur man masserar på rätt sätt.

Petrissage

Petrissage betyder knådning och det just det du gör. Här knådar du muskulaturen med handloven. Du kan variera med hela handen-grepp eller bara tumme och fingrar. Du bearbetar både huden och musklerna, men tänk på att inte ta i med naglarna. Variera trycket.

Ansiktsmassage

Många hundar tycker om att bli masserade i ansiktet och har en lugnande effekt. Vissa hundar har dock en stark integritet vilket kan innebära att de inte tycker om denna massageform. Du kan dock vänja hunden vid denna beröring om du gör det sakta och stegvis. 

Tassmassage

Tassmassage uppskattas av många hundar. Vissa hundar kan dock vara kittliga och då kan då krävas att man vänjer hunden och att du tar ordentligt i tassen för att undvika lättare, mer kittliga rörelser. Hundar med problem i tåleder kan lätt bli stela i muskulaturen mellan tår och kring tass

Hundmassage uppskattas inte bara av din hund för den mysiga stunden. Den minskar stress, ökar blodcirkulationen, frigör Oxytocin, ger dig en chans att upptäcka eventuella skador tidigt och för er samtidigt närmare varandra. Glöm bara inte att olika hundraser och olika individer skiljer sig från varandra, så var vaken och anpassa dig efter din hund.

Facebook

Instagram