Sök på Svedea.se

Kvinna med vit hund på hundmässan

Gör din hund till en stjärna - del 2

Hur blir din hund en stjärna i utställningsringen? Det är något man som ny hundägare kan fråga sig. I del 1 gick vi igenom hur man börjar träna hunden på att gå fint, stå still och att bli klämd och känd på av domaren. Här får du tips om hur du tar träningen till nästa nivå och vad som är viktigt att tänka på när det äntligen är dags för första utställningsdagen.

Hur tar jag träningen till nästa nivå?

Du har nu med hjälp av de enkla övningar i mitt förra inlägg fått en hund som inte bara studsar av glädje när du tar fram utställningskopplet utan även både går och står på ditt kommando. Så nu är det dags att byta miljö. Hemmet eller trädgården är hundens trygghet och många hundar reagerar när de kommer till en främmande miljö. Därför ska du flytta träningen till en miljö som i största möjliga mån efterliknar en hundutställning med många människor och ljud och mycket som händer. Du kan till exempel träna i ett köpcentrum, en tågstation eller en busstation.

Börja på samma sätt som du gjorde från dag ett med att gå runt med hunden i en lagom stor cirkel och arbeta med att uppmuntra så fort hunden går framåt och inte tittar på omgivningen. Be främmande människor att gå fram till hunden, precis som du tränat från början och ge kommandot ”vem är det?”

Den stora dagen närmar sig

Dagen är då äntligen kommen, du och din bästa kompis ska åka på er första hundutställning. Nedan kommer en liten packlista på bra saker som bör packas med.

Se till att du kommer fram i god tid till att tävlingen börjar, hitta din ring som du ska tävla i och en plats för dig och hunden att stationera er på. När det drar ihop sig och det snart ska bli din tur så byter du koppel på hunden och förbereder dig med godis. Var redo när de ropar ditt namn och försök håll uppmärksamhet på vad ringsekreteraren säger.

Sådär, nu är din första hundutställning genomförd och förhoppningsvis lämnar du ringen med ett första pris. Men oavsett hur det gick så kan du vara säker på en sak – du åker hem med precis samma goa söta lilla kompis som du kom dit med!

Mer om att göra din hund till en stjärna

Text av: Catalina Gustafsson

Catalina är Svedeas egen hundutställningsexpert! På dagarna arbetar hon som ombudsansvarig för våra hund- och kattombud. Och när hon inte coachar ombud så drillar hon sin Toypudel Freddie och Powder Puffen Diego inför hunduställningar världen över!

Facebook

Instagram