Sök på Svedea.se

Gör din hund till en stjärna - del 1

Hur blir din hund en stjärna i utställningsringen? Det är något man som ny hundägare kan fråga sig. Besöker du en hundutställning och stannar till vid en ring, kan det som föregår inne i ringen verka hur lätt som helst. Hundar som glatt travar fint i kopplet och glada hussar och mattar som lämnar ringen med den ena rosetten efter den andra. Men som med allt annat krävs träning!

Är du sugen på att pröva lyckan i ringen kommer här några bra tips på vägen. Tips om hur du och din hund ska komma så väl förberedda som möjligt och framförallt hur du gör denna aktivitet så rolig som möjlig för hunden.

Motivationen är nummer 1

Något av det viktigaste du ska komma ihåg är att det här ska vara kul för hunden. En hund vet inte varför den ska trava runt i en cirkel eller stå still som en staty för att sedan vifta på svansen åt en främmande människa. Din uppgift är att motivera hunden och tydligt visa vad det är du vill att hunden ska göra.

Hur börjar jag träna?

Träna inte mer än 5–10 minuter åt gången, detta för att inte trötta ut hunden och för att hålla energin vid liv exakt hela tiden. Använd ett och samma koppel som enbart används till denna aktivitet. Hunden kommer att förknippa kopplet med denna skojiga aktivitet och det är så vi skapar en hund som älskar att gå på hundutställning. Träna med extra gott godis eller hundens absoluta favoritleksak. Belöning och uppmuntran vid rätt beteende lär hunden på att positivt sätt vad vi vill att den ska genomföra.

Träna på…

…att gå runt

Gå med hunden i en lagom stor cirkel och försök få hunden att gå på löst koppel. Prata med hunden och uppmuntra så snart hunden inte nosar i backen och går framåt.

Pröva att byta riktning med hunden utan att dra i kopplet. Kalla på hunden och gå åt motsatt håll. När hunden följer med av din röststyrning belönar du. Genom denna övning skapar du kontakt med hunden på ett mjukt sätt och får en hund som är uppmärksam på dig och inte omgivningen.

…att stå still

Stanna upp när du går runt med din hund och ge kommandot ”stå”. Så fort hunden står still, i en ynka liten mikrosekund så berömmer du hunden. Vill hunden inte stå eller börjar roa sig med annat fortsätter du bara att gå och börjar om. Ignorera det som inte blev rätt och belöna så snart ni är på rätt spår igen. Genom denna övning lär sig hunden att stanna och stå stilla, från en mikrosekund till att kunna stå still i flera minuter. 

…att bli klämd och känd på av domaren

Öva med en bekant som hunden redan känner. Låt personen gå fram till hunden och ge en godis eller enbart en vänlig klapp över ryggen. I samband med att personen kommer fram ger du hunden kommandot ”vem är det” på så sätt lär du hunden att förknippa den ankommande personen med något positivt. Du går vidare med träningen genom att involvera fler personer som får gör samma övning och som även kan känna lite mer på ben, tassar och kropp.

Så nu är det bara att sätta igång med träningen och hålla utkik efter del 2 där du får tips om hur du tar träningen till nästa nivå.

Mer om att göra din hund till en stjärna

Text av: Catalina Gustafsson

Catalina är Svedeas egen hundutställningsexpert! På dagarna arbetar hon som ombudsansvarig för våra hund- och kattombud. Och när hon inte coachar ombud så drillar hon sin Toypudel Freddie och Powder Puffen Diego inför hunduställningar världen över!

Facebook

Instagram