Sök på Svedea.se

Vit fluffig hund står bland höstlöv med ett nyfiket uttryck

Bichon frisé

Bichon frisé är en favorit som man hittar hos både barnfamiljer och ensamhushåll. Hunden som ras är positiv och glad och dess härliga temperament gör att den gillar att vara med där det händer.
 

Försäkra Bichon frisé

Svedeas hundförsäkring passar utmärkt för en pigg och alert hundras som Bichon frisé. Försäkringen gäller hela hundens liv, ersättning för medicin ingår alltid och du har tillgång till veterinärvårdsbesök hos FirstVet utan extra kostnad. Jämför oss gärna.

Om Bichon frisé

Bichon frisé härstammar ursprungligen från rasen bichon teneriffe och har sitt ursprung i 1400-talets Spanien. Spanska sjömän tog då med dessa hundar till Teneriffa och därifrån ut på sjöresor. Detta ledde till att rasen blev populär bland renässansens hov och så småningom även en uppskattad cirkushund. Bichon frisé är trots detta en relativt sett en ung ras och den första standarden för rasen kom först 1933. Den ökade dock snabbt i popularitet då den började klippas på det sätt vi ser idag, vilket framhäver både de fina proportionerna och rasens vackra ögon. De första exemplaren av rasen kom till Sverige 1976.

Bichon frisé storlek och utseende

Bichon frisé är en dvärghund och mäter cirka 30 cm i mankhöjd. Ögonen och den svarta nosen, de tre svarta prickarna som tillsammans bildar en triangel, är rasens speciella kännetecken. Pälsen är vit, silkeslen och klipps för att framhäva hundens proportioner. Huvudet rundklipps även för att framhäva de vackra ögonen.

Hälsa och skötsel

Hos rasen förekommer vissa sjukdomar, bland annat olika katarakter (ögonsjukdomar). Problem med rinnande ögon kan förekomma samt klåda och allergier. Titta gärna på föräldrarnas hälsostatus och ha en dialog med uppfödaren så att du ska få en så frisk hund som möjligt. Pälsen på en bichon frisé tar tid att sköta. Den ska kardas och kammas dagligen och badas regelbundet. Hunden ska även klippas ungefär var sjätte vecka, beroende på pälskvalitet. En fördel med dess päls är dock att den inte fäller alls.

Källa: SKK
LinkedIn
YouTube