Aktiebolag, handelsbolag eller enskild firma?

Vilken bolagsform du bör välja hänger ihop med vilken omfattning och vilka risker du ser med ditt företag. Här listar vi de vanligaste företagsformerna.

Enklast med enskild firma

Är det bara du som ska jobba i bolaget och du inte räknar med några större investeringar kan det vara enkelt att komma igång med en enskild firma. Viktigt att komma ihåg i detta fall är att det är du personligen som ansvarar för företagets skulder och avtal.

Driva företag tillsammans

Vill du driva företaget tillsammans med någon annan så kan ett handelsbolag vara ett alternativ. Lika enkelt att komma igång som med en enskild firma men även här är bolagsmännen personligt och solidariskt ansvariga för bolagets affärer och eventuella skulder. En del av den personliga risken kan du minska genom att teckna en företagsförsäkring, exempelvis hos oss på Svedea. Något som ofta glöms bort i handelsbolag är at skriva ett kompanjonsavtal som reglerar sådant som kan bli konfliktfyllt över tid, exempelvis löneuttag, arbetstider, vad som händer om någon blir sjuk en längre tid eller vill dra sig ur verksamheten.

För dig som tänker lite större

Har du lite större planer kan det vara lämpligt att registrera ett aktiebolag. För att göra det behöver du ett aktiekapital på minst 50 000 kr i form av kontanter eller så kallad apportegendom. I ett aktiebolag begränsas den personliga risken till aktiekapitalet. Men som VD eller styrelsemedlem är du fortfarande ansvarig för att bolaget sköter sina åtaganden, exempelvis betalar in skatt och att det egna kapitalet upprätthålls. I ett aktiebolag som växer och där en extern VD anställs eller där styrelsemedlemmar rekryteras utanför ägarkretsen är det vanligt att man förutom en företagsförsäkring också tecknar en VD-och styrelseansvarsförsäkring. Genom att teckna en sån försäkring skyddas VD och styrelse utifall krav riktas mot dem, oavsett om kraven är berättigade eller helt ogrundade. Försäkringen gäller både för försvarskostnader för att bestrida krav och för det eventuella betalningsansvaret, du kan läsa mer om försäkringen här.

Jonas Nilsson


Jonas har under de senaste 18 åren jobbat i försäkringsbranschen, både mot privat- och företagsmarknaden. Han har själv erfarenhet som egenföretagare och vet den passion och mod som många småföretagare lägger ner. Här på bloggen skriver han om vad du som småföretagare kan tänka på för att göra ditt företag så lönsamt och framgångsrikt som möjligt!