Vad kostar en bilförsäkring?

Att köpa bil innebär ofta en rejäl investering för många, särskilt om bilen är helt ny. Det är inte ovanligt att man tar ett lån för att kunna genomföra köpet. Därför kan det vara bra att känna till vilka kostnader man kan räkna med, bland annat försäkringsmässigt.

Bilförsäkring

En bil kan halv- eller helförsäkras, vilket enkelt uttryckt innebär att du väljer mellan olika omfattningar av försäkringsskydd. Men oavsett försäkringstyp så kan kostnaden för en bilförsäkring variera en hel del mellan olika bilmodeller. Bilens och förarens ålder, hur mycket du kör per år är några faktorer som påverkar. Den minsta och den billigaste försäkringstypen är Trafikförsäkringen. Den är obligatorisk och ingår i halv- och helförsäkringar, men går även att välja separat. Trafikförsäkringen är grundstenen i varje bilförsäkring och den försäkring som skyddar andra trafikanter från dina misstag.

Fordonsskatt

Fordonsskatt är obligatorisk och bestäms av faktorer som biltyp, bilstorlek och vilket bränsle den går på. Denna skatt kan variera från 0 - 6 000 kronor.

Bilbesiktning

Enligt Svensk Bilprovning kostar en besiktning från 399 kronor. Summan i sig är inte stor, men en dåligt underhållen bil kan innebära dyra reparationer för att få bilen godkänd.  

Däckbyten

Däck behöver som tur är inte bytas varje år, men när det väl är dags så kan man räkna på en kostnad på ca 1000 kr och uppåt per däck. 

Servicekostnader

En bilservice bör generellt genomföras oftare ju äldre bilen blir, dels för att bilen slits men också för att bibehålla andrahandsvärdet. Själva servicekostnaden varierar naturligtvis beroende på biltyp och ålder, men upptäcks fel, så kan kostnaden skena iväg. Många bilmärken har dock serviceavtal, vilket kan vara ett bra sätt att dela upp kostnaden på.

Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.