Sök på Svedea.se

En närbild av en blå miniatyrbil, miniräknare och staplar av mynt som symboliserar bilfinansiering

Vad kostar en bilförsäkring?

Att köpa bil innebär ofta en rejäl investering för många, särskilt om bilen är helt ny. Det är inte ovanligt att man tar ett lån för att kunna genomföra köpet. Därför kan det vara bra att känna till vilka kostnader man kan räkna med, bland annat försäkringsmässigt.

Olika omfattningar

En bil kan halv- eller helförsäkras, vilket enkelt uttryckt innebär att du väljer mellan olika omfattningar av försäkringsskydd. Men oavsett försäkringstyp så kan kostnaden för en bilförsäkring variera en hel del mellan olika bilmodeller. Bilens och förarens ålder, hur mycket du kör per år är några faktorer som påverkar.

Den minsta och den billigaste försäkringstypen är trafikförsäkringen. Den är obligatorisk och ingår i halv- och helförsäkringar, men går även att välja separat. Trafikförsäkringen är grundstenen i varje bilförsäkring och den försäkring som skyddar andra trafikanter från dina misstag.

Jämför kostnaden på bilförsäkring

Jämför vilken omfattning som passar dig bäst, ange dina uppgifter och börja räkna.

Ditt person-/org. nummer

Fordonsskatt

Fordonsskatt är obligatorisk och bestäms av faktorer som biltyp, bilstorlek och vilket bränsle den går på. Denna skatt kan variera från 0 till 6 000 kronor.

Mer om fordonsskatt

Bilbesiktning

Enligt Svensk Bilprovning kostar en besiktning från 399 kronor. Summan i sig är inte stor, men en dåligt underhållen bil kan innebära dyra reparationer för att få bilen godkänd. 

Mer om bilbesiktning

Däckbyten

Däck behöver som tur är inte bytas varje år, men när det väl är dags så kan man räkna på en kostnad på runt 1 000 kr och uppåt per däck.

Servicekostnader

En bilservice bör generellt genomföras oftare ju äldre bilen blir, dels för att bilen slits men också för att bibehålla andrahandsvärdet. Själva servicekostnaden varierar naturligtvis beroende på biltyp och ålder, men upptäcks fel, så kan kostnaden skena iväg. Många bilmärken har dock serviceavtal, vilket kan vara ett bra sätt att dela upp kostnaden på.

Facebook

Instagram