Sök på Svedea.se

En svartklädd man är på väg att stjäla en blå bil

Bilen stulen, vad ska jag göra?

Vad gör du när du inser att bilen är stulen? Eller att datorn som låg på passagerarsätet är borta och fönstret är krossat. Det viktigaste är att så fort som möjligt anmäla stölden till polisen. Här förklarar vi hur du går tillväga!

Anmäl stulen bil till polisen på 114 14

Är bilen stulen ska det polisanmälas. Ring 114 14 så kopplas du till närmaste polisstation och gör en anmälan direkt. Det här gäller också om något har stulits ur din bil, till exempel registreringsskyltarna, bilstereon eller andra värdesaker.

Att polisanmäla en bilstöld är viktigt av flera anledningar. Dels för att bilen och biltjuven ska kunna eftersökas. Så fort du har anmält din bil stulen kommer polisen att efterlysa den, och det blir då möjligt för både poliser och tullpersonal att spana efter den. Dessutom behöver du visa upp polisanmälan för försäkringsbolaget om du vill ha ut ersättning från din försäkring.

En polisanmälan leder till att du som bilägare inte behöver stå till svars för de trafikförseelser som kan tänkas begås med din stulna bil. Du slipper betala tjuvens böter för fortkörning och felparkering.

OBS: Ser du att en bil håller på att bli stulen ska du ringa 112. Då handlar det om pågående brott, och chansen finns att tjuven kan gripas på bar gärning. Om du hittar bilen igen måste du meddela detta till polisen så att de kan återkalla efterlysningen. Även då ringer du 114 14. 

Anmäl stölden till försäkringsbolaget

När polisanmälan är gjord anmäler du bilstölden till ditt försäkringsbolag. Samma sak gäller om bilen har blivit skadad i samband med ett stöldförsök. Vid anmälan till försäkringsbolaget behöver du skicka med en kopia av polisanmälan. Hos Svedea anmäler du enklast skada via webben.

OBS: Även om bilen är stulen måste du som är bilens ägare fortfarande ha en gällande trafikförsäkring för bilen eller ställa av bilen.

Anmäl stölden till leasingföretaget

Om bilen är hyrd eller leasad behöver du även meddela hyrbilsfirman eller leasingbolaget att bilen har blivit stulen. Även då behövs en kopia på polisanmälan.

Smarta stöldskydd för bilen

Även om moderna bilar är svåra att stjäla, stjäls det trots allt en hel del bilar varje år. Om du vill försvåra ytterligare för tjuven finns det några olika typer av stöldskydd som kan vara till hjälp.

Startspärr

Ett elektroniskt system som blockerar ett antal funktioner i bilen och gör det svårt för en tjuv att få igång motorn.

Rattkrycka

En stång som du låser fast vid ratten och som begränsar rattens rörlighet. Även om tjuven lyckas starta motorn är bilen mycket svår att manövrera.

Billarm

Ett larm som skickar ut en ljudlig larmsignal om någon försöker ta sig in i bilen eller lossa på bildelar, till exempel backspeglar eller hjul.

Spårsändare

En liten dosa som läser av bilens position med hjälp av GPS, kallas även GPS tracker. Vid behov kan du fråga dosan var bilen befinner sig, till exempel genom att skicka ett SMS till den och få en kartlänk tillbaka.

När du tecknar bilförsäkring

Vår halvförsäkring innehåller även stöldförsäkring

Läs om vår halvförsäkring

Vem betalar böterna för en stulen bil?

Om du har anmält bilen stulen behöver du inte ta ansvar för det som någon annan gör med din bil. Men så länge bilstölden inte är polisanmäld är det faktiskt bilens ägare som får stå för fortkörningsböter och parkeringsböter när bilen är stulen.

Lista på stulna bilar

Om du vill undersöka om en viss bil är anmäld stulen, till exempel vid ett bilköp, finns det några olika sätt att ta reda på det.

Bilregistret

Du kan se bilens status hos Transportstyrelsen eller genom att skicka registreringsnumret i ett SMS till nummer 72503. 

Larmtjänst

När du polisanmäler en stulen bil och polisen efterlyser den, hamnar den automatiskt i en lista över stulna bilar som förvaltas av Larmtjänst. Du hittar den sökbara listan här. Larmtjänst samägs av olika branschorganisationer inom försäkringsbranschen. 

Facebook

Instagram