Sök på Svedea.se

En svartklädd man håller i handtaget till en bildörr

Så skyddar du dig mot bilstölder

Det finns ett antal saker du kan göra i förebyggande syfte för att minska risken att drabbas av bilstölder. Här ger vi några tips!

Skydda din bilnyckel

Dagens biltjuvar kan vara ganska sofistikerade. De kan bland annat kopiera signalen från din bilnyckel för att ta sig in i bilen. Lägg den därför aldrig nära din ytterdörr och helst i en plåtlåda eller ett skyddsfodral, en RFID-påse.

Parkera tryggt

Det allra säkraste är att parkera i ett garage. Bor du i villa kan det vara en bra idé att installera utebelysning med rörelsesensor. Håll även din grind stängd om du har uppfart men saknar garage. Parkerar du på gatan, så bör du stå så öppet och upplyst som möjligt för att göra det svårare för tjuvar att arbeta ostört. Se alltid till att bilen verkligen gått i lås innan du lämnar den!

Lämna inget värdefullt i bilen

Synliga värdesaker som en telefon, dator eller bara en tom väska kan locka till inbrott. Töm bilen så att inget värt att stjäla finns inom synhåll för en förbipasserande.

Skaffa stöldskyddsmärkning på bilen

Många bildelar är attraktiva att stjäla då de har ett bra andrahandsvärde. Dessa bör du märka med MärkDNA och informera med dekaler på bilen att det är gjort. Har du dyra fälgar är det en bra idé att montera hjullås.

Du kan även märka dina bilrutor med ditt registreringsnummer. Det kallas Fordonsmärkning och rekommenderas av Svenska Stöldskyddsföreningen (SSF), polis och försäkringsbolag. Om bilens registreringsnummer är inetsade permanent i bilens alla rutor, blir det nämligen besvärligare för tjuven att byta identitet på bilen. 

När du tecknar bilförsäkring

Med stöldskydd kan du slippa självrisken

Upptäck vår bilförsäkring

Se upp för katalysatorstölder

Katalysatorer har blivit ett eftertraktat byte bland tjuvar de senaste åren. Vid många bilstölder är det ofta bara katalysatorn tjuvarna är ute efter. 

Mer om hur du kan undvika katalysatorstölder

Stulen bil?

Gör så här! Är olyckan trots allt framme? Då är det först och främst viktigt att göra en polisanmälan. 

Vi förklarar hur du steg för steg går tillväga vid bilstöld

Facebook

Instagram