Sök på Svedea.se

En katalysator

Så undviker du stöld av bilens katalysator

Katalysatorer har blivit ett eftertraktat byte bland tjuvar de senaste åren. Vid många bilstölder är det ofta bara katalysatorn tjuvarna är ute efter. Här kan du läsa hur du minskar risken att råka illa ut.

Kraftig ökning av katalysatorstölder

Polisen har vid upprepade tillfällen rapporterat att katalysatorstölderna har ökat drastiskt de senaste åren. Statistik från Larmtjänst visar på en kraftig ökning under 2020 och stölderna fortsatte öka under 2021. På ett år steg siffran från 3 179 katalysatorstölder till 7 670, en ökning med drygt 140 %. Ökningen fortsatte under 2022 med ytterligare 2 % till totalt 7 791 inrapporterade stölder.

Varför stjäls katalysatorer?

Sedan några år tillbaka beskrivs katalysatorer som tjuvarnas nya favoritbyte. Det som lockar är inte bildelen i sig, utan de ädelmetaller som finns i katalysatorer. Priserna på dessa metaller – till exempel platina, palladium och rodium – har ökat kraftigt under senare tid, vilket gjort katalysatorerna eftertraktade bland tjuvar.

Hur stjäls en katalysator?

Tyvärr går stölden allt för lätt – tjuvarna höjer snabbt upp fordonet och kapar eller sliter loss katalysatorn. Operationen kan vara över på några minuter eller ännu snabbare om tjuven har medbrottslingar med sig. Oftast sker stölderna nattetid på bilparkeringar, men står bilen lite avsides kan de ske dagtid också. Det förekommer även att katalysatorn blir stulen i samband med provkörningar och bilförsäljningar.

När du tecknar bilförsäkring

Med stöldskydd kan du slippa självrisken

Upptäck vår bilförsäkring

Internationella ligor bakom stölderna

Polisen misstänker att det är internationella nätverk som ligger bakom flertalet stölder av katalysatorer och andra bildelar. Stöldgodset förs utomlands och säljs eller demonteras för att utvinna de dyrbara ädelmetallerna.

Så försvårar du för tjuven

Tipsa polisen

Ser du något misstänkt kontaktar du polisen på 114 14. Vid pågående brott ringer du alltid 112. Registreringsnummer på gärningspersonernas fordon, deras signalement och tidpunkt är intressanta uppgifter för polisen.

Fler tips från polisen om hur du skyddar dig

Fakta: Vad är en katalysator?

Bilens katalysator används för att rena avgaser som bildas i en förbränningsmotor. Katalysatorn består av en behållare med plattor som är belagda med ämnen som startar kemiska reaktioner. Det är dessa reaktioner som minskar halterna av de miljöskadliga gaser som annars skulle komma ut i naturen. Katalytisk avgasrening är obligatoriskt på bensindrivna personbilar i Sverige sedan 1989.

Facebook

Instagram