Sök på Svedea.se

Tre ungdomar i skidkläder står runt en snöskoter.

Snöskoter och barn

Få saker är mysigare än att ta med hela familjen på en skotertur i ett gnistrande snölandskap. Men att köra snöskoter innebär samtidigt en liten risk. Därför är det alltid viktigt att tänka på säkerheten, särskilt när du tar med dig barnen på turen.

Sätt barnet säkert på skotern

Du bör inte låta barnet sitta mellan dig och styret. En stor risk med detta är nämligen klämskador, då barnet fastnar mellan dig och styret. Det bästa sättet att ta med sig barn är istället att sätta barnet bakom dig eller i pulka. Sitter barnet bakom så bör du ha ryggstöd och handtag på sidorna. Är det inte standardutrustning på din skoter, så finns det att köpa som tillbehör till de flesta skotermodeller.

Låta barn tolka efter skotern?

Allt för ofta sitter vuxna på skotern med hjälm och andra skydd, samtidigt som de drar ett barn, helt oskyddat, på snowracer efter skotern. Då krävs det inte mycket för att barnet ska välta i hög fart eller slängas av pga G-kraften. Risken för en olycka är alltså stor och därför inget vi rekommenderar dig att göra.

Barn och skydd

När du skaffar hjälm för barn bör du välja en lätt hjälm, då barn är mer känsliga i nacken än vuxna. Lätta hjälmar behöver inte heller vara jättedyra. Förutom hjälm så finns det mer typer av personlig utrustning att använda även för barn, till exempel skydd för rygg och bröst.

Mer om skyddsutrustning

Facebook

Instagram