Sök på Svedea.se

Vi sitter bakom föraren på en snöskoter och tittar framåt på skoterleden.

Köra snöskoter – vilka regler gäller?

I Sverige har vi en unik frihet och möjlighet att köra snöskoter i naturen, men det finns regler att förhålla sig till. Här reder vi ut vad som gäller när du vill köra snöskoter i Sverige.

Var får man köra snöskoter?

Snöskoterkörning ingår inte i allemansrätten och det är därför inte självklart att du får köra på annans mark. Det är tillåtet att köra på väl snötäckt mark utan att störa, förstöra eller på annat sätt bryta mot lagen. Är du osäker på var du får köra så är det bäst att hålla sig till skoterlederna.

Det är bland annat förbjudet att: 

Ett tips är att kolla, innan du ger dig ut och kör, om det finns några begränsningar för snöskotertrafik där du har tänkt köra.

När får man köra snöskoter?

Snöskoter kan man köra så länge det finns ordentligt med snö så att inte marken skadas. Under senvåren kan det i vissa län råda tillfälliga lokala förbud mot motortrafik i naturen. Aktuella förbud går att hitta hos Länsstyrelsen. 

Vem får köra snöskoter?

Men för att få köra krävs det att du är minst 16 år och har ett körkort för snöskoter (skoterkort). Tog du ditt körkort före 1 januari 2000 så behövs inget särskilt förarbevis för snöskoter.

Mer om förarbevis för snöskoter

Hur fort får man köra snöskoter?

Högsta tillåtna hastighet för snöskoter är 70 km/h. På vissa platser finns lokala lägre hastighetsgränser.

Vad är en skoterled?

En skoterled är en markerad väg/bana markerade med skyltar eller märken som visar vad som gäller på leden. Vill du vara helt säker på att du inte stör eller förstör så ska du följa skoterleden. Kom ihåg att du som skoterförare har väjningsplikt för skidåkare och fotgängare, även på skoterleder.

Det är inte tillåtet att köra snöskoter på allmän väg, utom om du måste korsa vägen eller att terrängen är oframkomlig. Måste du köra på väg är högst tillåtna hastighet 20km/h och eventuella passagerare måste gå över vägen.

Friåkning

Under de senaste åren har det blivit allt vanligare med friåkning, dvs åkning i ospårad snö utanför skoterled med speciellt anpassande maskiner. Det ger många skoteråkare en otrolig frihetskänsla att surfa fram i orörd nysnö. Men tänk på att visa hänsyn och följ de regler och lokala bestämmelser som gäller i det område du vistas i. Var självklart försiktig så att du inte stör djur och natur.

Mer om att köra skoter ansvarsfullt

Facebook

Instagram