Sök på Svedea.se

Person i röd och svart jacka med hjälm står bredvid en snöskoter vid en snötäckt led.

Skoterkort – förarbevis för snöskoter

Behöver man ett förarbevis för att köra snöskoter? Det korta svaret på frågan är: ja. Det finns däremot undantag, men ett skoterkort kan hjälpa dig hålla oturen på avstånd.

Så tar du förarbevis för snöskoter

Som vid de flesta fordonsutbildningar består förarutbildningen av en praktisk och teoretisk del. Skillnaden vid skoterkort är att du inte får övningsköra privat. Utbildningen ska ske hos en godkänd utbildare och bestå av minst 3 timmars praktisk körning, men det kan givetvis bli fler timmar beroende på hur lätt du klarar det. 

För att ta förarbevis måste du:

Hitta godkända utbildare och provanordnare i ditt område

Vad kostar det att ta förarbevis för snöskoter?

Kostnaden för att ta förarbevis för snöskoter varierar, beroende på vad som ingår i utbildningen, vem som håller i den och om boende ingår. Generellt kan man säga att det kostar från 2 000 kronor och uppåt.

Mer om skoterregler

Köra skoter med B-körkort

Har du tagit körkort eller traktorkort innan den 1 januari 2000 får du köra både snöskoter och terrängskoter. Tog du ditt körkort senare får du köra skoter med ditt vanliga B-körkort under förutsättning att färden sker inom organiserad turistverksamhet, till exempel vid skotersafari. Det gäller även AM-kort.

För att få köra med körkort krävs det att:

Se pris och köp skoterförsäkring

Ditt personnummer

Försäkring för snöskoter - en billig investering

En olycka kan även hända den mest rutinerade föraren. Med Svedeas skoterförsäkring har du ett bra skydd, både för dig och din skoter. 

Upptäck mer inom snöskoter

Facebook

Instagram