Sök på Svedea.se

2019-12-27

Svedea och landets hundar vädjar: Spara fyrverkerierna till tolvslaget!

Så är den tiden på året här igen – smällarnas tid. Flera dagar innan nyårsnatten skjuts det raketer och smälls smällare runt om i landet. Om oljudet ändå kunde begränsas till tolvslaget hade mycket varit vunnet för både hundar och andra djur.

Runt nyår är en återkommande fasansfull tid för många hundar och deras hussar och mattar. För det är inte bara i samband med nyårstalet på tv det smattras och smäller. Ofta och helt utan förvarning smälls det flera dagar – både innan och efter nyårsnatten. Då är det svårt att värja sig.

– Att vänja sin hund vid crescendot runt tolvslaget är svårt nog, men det är åtminstone under en begränsad tid. Det största problemet är de smällare och raketer som överraskar dagarna innan och efter. Är man ute på en vanlig rastpromenad mitt på dagen kan plötsliga knallar från pyroteknik sätta djupa spår hos våra hundar, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkring på Svedea.

Skotträdda hundar behöver tid på sig för att vänja sig vid fyrverkerier. Då börjar man försiktigt med andra typer av störande ljud och belönar hunden för sina framsteg. Sen kan typen av ljud sakta bytas ut mot sådana som påminner om fyrverkerier. På själva nyårsafton finns bra tips om hur du kan mildra hundens rädsla.

Så här skyddar du hunden på nyår

Här är Svedeas och hundpsykologen Carro Alupos bästa tips:

  • Om inte din hund visar tecken på oro behöver du inte göra det heller. Men var uppmärksam.
  • Se till att hunden är rastad långt innan tolvslaget.
  • När ni går ut – ha hunden i halsband eller sele med rejält koppel, gärna med koppelöglan runt handleden. Allt för att slippa en hund på rymmen mitt i kaoset.
  • Använd gärna godis eller ben som förebyggande distraktion.
  • Förbered hemmet – dra ner persienner och ljuddämpa så gott du kan. Bygg en ljuddämpad koja under matbordet.
  • Ljuddämpande åtgärder – tungt tyg dämpar ljud bra. Fetvadd eller hörlurar kräver ofta träning, men prova. Belöna med godis.
  • Stressdämpande åtgärder – Adaptil halsband utsöndrar motsvarigheten till hundens lugnande feromon. Det finns även kosttillskott som dämpar stress och oro. Och underskatta inte närhet och beröring, gärna massage.

– Tänk på att inte ömka din hund, då bekräftar du bara hundens rädsla och det blir jobbigare för er båda. Däremot ska du vara nära och låta den förstå att du finns där som stöd och känner med den, avslutar Odd Einar Bruem.

Mer information

https://www.svedea.se/hundforsakring/nyarssmallare-forebyggande

https://www.svedea.se/hundforsakring/nyarssmallare

 

För mer information kontakta:

Odd Einar Bruem

Chef djurförsäkring

08-790 03 33 oddeinar.bruem@svedea.se

Facebook

Instagram