Så tränar du bort skotträdsla hos din hund

Smällare, fyrverkerier och doften av krut. För många hundar är nyårsafton allt annat än festligt. Men det går att lindra besvären om du startar i tid. Här berättar hundexperten Carro Alupo hur husse Jon förebygger skotträdsla och fyrverkerirädsla hos sin hund, rhodesian ridgebacken Tyson.

Grundträning är jätteviktigt!

Duon tittar på YouTube. De sitter i soffan och myser, masserar och äter gott. De söker fyrverkerispel och tittar med ljudet avstängt. Jon fokuserar på skärmen, är nyfiken och glad, han kastar inte oroliga blickar på Tyson, den dramaturgin hör inte träningen till. Tyson kommer närmare, lägger huvudet i husses knä och tittar han med, precis då bjussar Jon på torkad lammlunga, schysst tajming. Han förstärker hundens känsla av nyfikenhet för det är en motsatskänsla till rädsla. Klokt!

Läs mer: Hjälp hunden stressa ner med massage

Vänj hunden vid hörselskydd

Jon har köpt hörselskydd åt Tyson. Förr använde de fetvadd men hanen irriterades av att ha något i öronen, hund-hörselkåpor trivs han bättre i. En månad innan nyårskvällen får hunden ha på sig kåporna korta stunder varje dag medan han tuggar ben eller söker godis, någon gång har Jon trätt dem över huvudet på Tyson innan han släppts på viltspår, lejonhundens favoritsyssla!

Spela upp irriterande ljud

Husse har laddat ner en app med irriterande ljud. Innan han börjar träna på fyrverkeriljud vill han ”grundträna” Tyson med andra lagom skräniga ljud. Ljudträningen görs till en lek:

  • Köp en liten portabel högtalare och blåtanda ihop den med din telefon. Göm högtalaren och en näve hundsnask på olika ställen i huset.
  • Sätt hunden och starta ljudet i mobilen som dånar ut i högtalaren. Låt lätet bli startskottet på gemensam lystra och nosa övning. I början hjälpte Jon Tyson, men nu sköter han det själv.

Poängen är att träna hunden till att självständigt hitta sitt mod och ta sig mot ljudkällan, inte ifrån, för att få utdelning. I början är ljuden neutrala (inte känslomässigt laddade).

Utveckla leken genom att:

  • Höja och sänka volymen (variation är bättre än konstant stegring)
  • Byt ut ljuden mot mer provocerande ljud, slutligen skott/fyrverkerier.
  • Sätt upp högtalaren högt (i en gardinstång, på en tavelram, i lampan– när hunden hittat platsen tar du ner hundsnasket du hängt bredvid).

En försvåring i taget! Om ljudsort byts sänks volymen till en början, träningen ska vara utvecklande inte skrämmande.

Öva med knallpulver och party-poppers

I onsdags åkte Jon och köpte knallpulverpistoler och party-poppers. Tyson fick vara ute på tomten medan husse Lucky Luke-pangade i vardagsrummet. Sen lekte de ljud-leken i krutdoft. Tyson fick också öva på att gå in i ett rum där det smällt. Det är en bra sak, att plocka isär en rädslas olika trigger-komponenter; det synbara, det hörbara och doften. Först då kan grundträningen bli effektiv eftersom vi möter en rädsla i taget, ibland är nämligen helheten övermäktig att börja med.

Spela hög musik (varning för arga grannar)

Jon har börjat lyssna på Metallica igen, högt som om han vore 15 år och helt utan självbevarelsedrift. Först tyckte Tyson att smörja var olidlig och många hundägare hade avskräckts av den reaktionen. Men inte Jon, för han vet att hundar behöver tid och repetition för att omvärdera och utvecklas. Mycket riktigt, efter några dagar av husses dans (läs stagediving från soffbordet ner bland kuddarna) och vrålsång till ”Dyer Eve” börjar jyckens huvud headbanga rytmiskt till skränet (Justice for All skivan är bättre än Master of Puppets, Tyson vet det nu). När svansen slutligen slår i takt till trummor som verkar ha bråttom och Tyson glatt rusar efter husse som spelar luftgitarr på knäet och sådant blir Jon jätte glad. Glädjen förstärker Tysons relation till ljud, han kniper inte längre med öronen, han är publik i det euforiska kaos musiken skapar. Nuförtiden älskar Tyson Metallica och AC/DC men verkligen inte Guns N´Roses eller Led Zeppelin, alldeles för tamt. Jons plan är att döva nyårssmällandet med trash metall. För snarlika ljud på hög volym kan blockera himlavalvets kakafoni. 

Det viktigaste med denna rekommendation är att välja rejäl musik, Mariah Carey går bort av såååå många anledningar bland annat 2 § i djurskyddslagen. Och välj musik du själv uppskattar, först då blir glädjen du förmedlar till hunden sann. Musik väcker känslor och det är lättsamma, glada, engagerade sådana vi vill åt. 

Ge hunden kosttillskott som dämpar stress och oro

För att säkra upp ger Jon sin hund kosttillskott som dämpar stress och oro. En månad innan det nya året rings in får Tyson fysiologisk hjälp på traven i form av B-vitaminkomplex, magnesium och tryptofan som blandas i maten. Han har inte bestämt sig än men eventuellt kombinerar han det med ett adaptil-halsband för att vara på den säkra sidan.

 

Texten är skriven av Carro Alupo, hundinstruktör och hundpsykolog med en fil. mag. i etologi.

Så hjälper du hunden på nyårsnatten

Vad händer sen då? Du har lyssnat klart på Metallica, du har köpt hörselkåpor, högtalarna hänger i lampor och ni har tittat på pyroteknik. Men vad gör du på själva nyårsafton? Här ger jag en handfull tips på hur du dämpar i det akuta läget.