Så hjälper du hunden på nyår

Snart är den här – den där natten då himlavalvet öppnar sig med dunder och brak. En tid då många tama som vilda djur lever i skräck. Därför tänker jag tipsa om hur du kan underlätta, där och då, för just din hund.

 

Här kan du läsa hur du förebygger skotträdsla och fyrverkerirädsla hos din hund. För helt ärligt, nu är det lite för sent att påbörja någon avancerad beteendeterapi kring fyrverkerirädsla och få bestående och hållbara resultat som räddar nyårsnatten. Så vi koncentrerar oss istället på här och nu åtgärder denna gång.

- Obs!  Gör inte en stor grej av kvällen om hunden din inte gör det. Har du ny hund och är osäker på hur hen kommer reagera, ta det piano och invänta hundens respons innan du vidtar åtgärder. Så du inte signalerar fara, om den känslan inte kommer infinna sig i hunden.

Se till att jycken är rastad långt innan tolvslaget

Japp, jag vet, det smäller lite titt som tätt dagarna före och efter likväl. Men vi bör utesluta utevistelse när det är som värst. När ni väl går ut, ha hunden i halsband/sele den absolut inte kan kränga sig ur, samt ett rejält koppel. Dubbelhandsfattning, gärna med koppelöglan kring handleden rekommenderas. Det värsta som kan hända är att hunden vid eventuell panik kommer lös. Så inga lösa hundar på tomten även om ni har staket.

(Är du rädd att hunden din blir kissnödig och måste ut mitt i allt? Ta bort vattenskålen efter sista kissrundan. Och ställ först ner den igen när det värsta av smällandet är över.) 

Se även till att din vän fått lagom med motion och aktivering dagarna före nyår. Övertrött eller understimulerad sinnesstämning kommer förvärra reaktioner och känslopådrag.

Håll din hund lite godis/tuggbens-sugen innan nyårskvällen

Så ben och gott blir möjliga distraktioner. Men obs! Det kan hetsätas/tuggas vid nervositet, så ge inte ben/godis som hunden kan sätta i halsen. Och ha alltid hunden under uppsikt. Även om hunden är benklok i övrigt så kan just förnuftet få sig en törn när stress intar kroppen.

Förbered hemmet, tänk krigsbunker 

Dra ner persienner, höj ljudet på radion. Veckad textil är ljuddämpande. Bulla upp med kuddar, korva till plädar och filtar, häng upp de där gardinerna du tänkt hänga upp, kasta en extra stor duk över matbordet. Bygg en koja! En lya åt hunden dit hen kan dra sig undan om rädslan tar över. Ibland måste man som hundägare visa hunden lyan, och eventuellt krya in där själv. Har hundens förnuft kvävts av rädslan är det inte säkert att jycken kommer agera med självbevarelsedrift. Och sist men av störst vikt! Se till att dörrar inte öppnas i tid och otid. Inga vidöppna portar så här dags. Och se till att någon alltid är kvar inne med hunden. Man lämnar inte någon i sticket. Och rädsla är sticket. Okej?!

Ljuddämpande åtgärder 

Kan bestå av yttre åtgärder som tyg, hög musik. Men vi kan även sätta öronproppar i hunden. Fetvadd. Superbra grej! Knöka ner lite fetvadd i öronen och ge lite godis. Repetera. Knöla ner lite mer fetvadd och ge en aktiveringsleksak med leverpastej i. Nu kommer din hund troligtvis börja digga fetvaddskänslan. Då är luddet användbart som öronproppar under nyårskvällen. Och ha det hellre i för tidigt än att det åker i först när du ser att hunden är rädd. Då har redan produktionen av noradrenalin, kortisol, adrenalin, testosteron börjar produceras på högvarv i hundkroppen. Föregå det! Glöm inte att ta ut fetvadden i efterhand bara. Och om du glömmer det, skyll in på mig om hunden din inte kommer på inkallning längre.

Stressdämpande åtgärder

i helhet är bra i dessa tider. Adaptil (DAP) halsband innehåller en syntetisk motsvarighet till hundens lugnande feromon och avsöndras via halsbandet rakt upp i hundens nos. Jag tycker det har bra effekt på många hundar som går med oro. Sen finns Zylkene och Confindence EQ, i Harmoni. Samtliga är kosttillskott ämnade att direkt dämpa stress och oro, men även förse hunden med de beståndsdelar kroppen behöver för att hantera stress. Jag anser det är viktigt att ge just kroppen möjlighet att självläka. Rätt kost eller kosttillskott bistår i det. Låt oss inte underskatta massage, beröring, närhet. På så vis hjälper vi hundens kropp att frisätta oxytocin, det egna lugn och ro hormonet som hunden kommer behöva denna afton. Så det där med att inte vara nära, glöm det. Håll dig nära, fysiskt nära, och hjälp din hund igenom detta.

Läs mer: Hjälp hunden stressa ner med massage

Ett sista ord om ömkande. Jag är inte mycket för det. För jag tror, precis som många andra att det bidrar till utvecklingen av rädslor. Vi projicerar en överdriven omsorg som blir en oro i mottagaren. Men!! Det är stor skillnad på medlidande och medkänsla. Vi ska inte lida med våra hundar, anta deras panik och bekräfta den. Vi ska däremot se, förstå och vara medkännande. Motverka hundens mörker med vår närhet, vårt rena ljus. Att vara ett stöd kommer aldrig förvärra eller skapa en rädsla. Alla är vi rädda ibland. Och rädslan tar lättare över om man står själv i den. Låt inte din hund göra det.


Texten är skriven av Carro Alupo, hundinstruktör och hundpsykolog med en fil. mag. i etologi.