Sök på Svedea.se

2021-03-31

Svedea: 15 hundägare får Hundstipendiet 2021!

Hundstipendiet vänder sig till hundägare som vill utvecklas med sina hundar och kan användas för kurser och utbildningar. I år ansökte ovanligt många, troligtvis en följd av att antalet nya hundägare har ökat kraftigt det senaste året.

För sjätte året i rad har Svedeas jury utsett vilka hundägare som ska få dela på 50 000 kronor från Hundstipendiet. Pengar som kan användas för många olika typer av kurser. Både för att stärka relationen mellan hund och människa, men även utpräglade specialutbildningar som tar fasta på individuella egenskaper hos hunden.

– Vi fick över 700 ansökningar vilket tydligt visar hur intresset för Hundstipendiet ökat sedan det instiftades 2016 – det är jättekul. Det finns så många bra utbildningar som kan göra livet med hund ännu mer givande, säger Charlotta Bryskhe, juryansvarig för Hundstipendiet på Svedea.

Bland årets ansökningar återfinns bland annat valpkurser, unghundsträning, lydnadsträning, agility och träning i hundmöten. Men även mer specialinriktade kurser som assistanshundträning, fjällträning samt utbildningar till terapihund och skogsbrandshund.

Ripuddens Caliber – blivande skogsbrandshund

Att utbilda skogsbrandshundar är relativt nytt. Idén föddes i samband med eftersläckningsarbetet under en skogsbrand för några år sedan. Problemet med många skogsbränder är att branden kan se släckt ut, men långt ner bland rötter och torv kan glöden överleva och ta fart på nytt.

– I mina hemtrakter har skogen en avgörande betydelse. En brand kan få katastrofala följder och då slog det mig att min korthåriga vorsteh är väldigt duktig på sök. Jag är jätteglad för stipendiet och ser fram mot att börja träningen så att vi kan börja göra nytta så småningom, säger Ida Sonne Lehnberg, matte till Ripuddens Caliber.

Fakta om Hundstipendiet

Vem kan söka?
Alla hundägare som vill utvecklas tillsammans med sin hund kan söka Hundstipendiet.

Vad kan man söka för?
Utbildningar, kurser och aktiviteter som bidrar till att man utvecklas som hundägare. Ansökan kompletteras med en motivering. Högsta individuella belopp är 10 000 kr.

Hur utses stipendiaterna?
En jury bestående av representanter från Svedea utser vilka som får stipendier och hur mycket pengar varje person får.

Mer om Hundstipendiet.

Tidigare mottagare av Hundstipendiet.

För mer information kontakta:

Charlotta Bryskhe

Juryansvarig Hundstipendiet

072-083 25 59 Charlotta.Bryskhe@svedea.se

Facebook

Instagram