Sök på Svedea.se

2018-12-27

Snart smäller det i hundarnas värld

Om bara några dagar är det nyårsafton. Det är fest, trerätters och bubbel tillsammans med släkt och vänner. Och vid tolvslaget lyser himlen upp av smällande fyrverkerier. Effektfullt och vackert för oss, men hunden Bosse har gömt sig för länge sen. Så här kan du gå tillväga för att göra nyårsafton mindre skräckfylld för din hund.

Det är inte långt kvar innan knattret av smällare, doften av krut och mäktiga ljuskrevader över himlen tar fokus från allt annat. Problemet är att våra husdjur inte känner samma högtidliga stämning som vi. Att det kommer att smälla vet vi, men hur kan vi bäst förbereda våra djur?

– Många skotträdda hundar hade behövt en längre tillvänjningsperiod, men det finns fortfarande en hel del vi kan göra för att mildra effekterna av raketer och smällare för våra fyrfotingar, säger Carro Alupo, diplomerad hundpsykolog med en fil. mag i etologi.

Att fram till nyårsafton vänja sin hund vid störande ljud är ett bra tips. Men det gäller att gå försiktigt fram. Inled inte med fyrverkeriljud, utan välj andra ljud som inte hör till den vanliga ljudbilden. Försök göra träningen till en lek, där hunden belönas för sina framsteg.

– Poängen med träningen är att hunden själv ska hitta sitt mod och ta sig mot ljudkällan, inte ifrån. I takt med att hunden vänjer sig kan ljudet bytas mot mer provocerande. Variera volymen. Så småningom kan fyrverkeriljud och ljud från smällare testas, först på långt avstånd och med fetvadd i hundens öron säger Carro.

7 tips på nyårsafton
Om du inte hinner träna tillräckligt finns fortfarande flera sätt att skydda din hund på själva nyårsafton. Här är Svedeas och Carro Alupos bästa tips:

  • Om inte din hund visar tecken på oro behöver du inte göra det heller. Men var uppmärksam.
  • Se till att hunden är rastad långt innan tolvslaget.
  • När ni går ut – ha hunden i halsband eller sele med rejält koppel, gärna med koppelöglan runt handleden. Allt för att slippa en hund på rymmen mitt i kaoset.
  • Använd gärna godis eller ben som förebyggande distraktion.
  • Förbered hemmet – dra ner persienner och ljuddämpa så gott du kan. Bygg en ljuddämpad koja under matbordet.
  • Ljuddämpande åtgärder – tungt tyg dämpar ljud bra. Fetvadd eller hörlurar kräver ofta träning, men prova. Belöna med godis.
  • Stressdämpande åtgärder – Adaptil halsband utsöndrar motsvarigheten till hundens lugnande feromon. Det finns även kosttillskott som dämpar stress och oro. Och underskatta inte närhet och beröring, gärna massage.

Avslutningsvis. Ömka inte din hund. Det bekräftar hundens rädsla och förvärrar upplevelsen. Men visa medkänsla, se, förstå och känn med din hund. Var nära den som ett ständigt stöd. Lycka till och gott nytt hundår!

Mer information
https://www.svedea.se/hundforsakring/nyarssmallare-forebyggande
https://www.svedea.se/hundforsakring/nyarssmallare

För mer information kontakta:

Odd Einar Bruem

Chef djurförsäkring

08-790 03 33 oddeinar.bruem@svedea.se

Facebook

Instagram