Svedeas årliga undersökning bland mc-ägare

Vad tycker våra kunder om livet med hoj? Vilka är de största riskerna? Hur ofta byter man hjälm? Mc-kollen hjälper oss förbättra våra produkter och vår service. Här kan du läsa svaren.

Mc-kollen 2023

Årets undersökning skickades till 25 000 av Svedeas mc-kunder under april månad och fick 3 500 svar, cirka 14 %. Länk till rapporten hittar du längre ner på sidan. Här följer några av årets höjdpunkter:

Vad stör sig mc-åkare på?

På frågan vad man stör sig mest på hos andra trafikanter fick vi två svar på "förstaplatsen": 75 % stör sig på om de håller på med annat under tiden, till exempel fingrar på mobilen. Lika många stör sig på dem som inte blinkar vid svängar och filbyten. Folk som kör för nära är ett annat beteende som stör, det svarar 65 %.

Hur ofta byts mc-hjälm?

Vanligast är att byta hjälm var femte år, det svarar 27 %. Ungefär en av fem byter mer sällan än så och 8 % byter bara hjälm om den blir skadad. Tänk på att det finns risker med att köra med för gammal hjälm. Här kan du läsa mer om mc-hjälmar.

Allt fler använder airbag

På frågan vilken skyddsutrustning man använder utöver hjälm toppar (förstås) handskar, skor/stövlar samt jacka och byxor avsedda för hojåkning. Men vi ser även en ökning för airbag, även om det är små tal. Vid mätningen 2019 svarade 1 % att de använde airbag, 2023 är det 3 %.

Vägnätets försämrade skick oroar

Andra fordon ses även i år som den största risken i trafiken. Sen följer flera olika områden som rör vägar och trafiksäkerhet. Grus på asfalt varnar vi för varje år, men även sprickor eller gropar i vägbanan, dålig friktion samt vajerräcken ses som stora risker. Läs om Svedeas kamp mot gruset.

Skåne är populäraste landskapet!

En nyformulerad fråga i årets undersökning är vilket favoritlandskap man besökte med motorcykel 2022. Klar vinnare är Skåne med 15 % följt av Södermanland, Småland och Västergötland. Hela listan hittar du i rapporten nedan.

Läs rapporten här

Här kan du se rapporten för Mc-kollen 2023.

Mc-kollen 2022

Mc-kollen 2021

Om du representerar mc-branschen eller media och vill återge delar ur rapporten går det utmärkt, men tänk på att ange källan. Vill du veta mer är du välkommen att kontakta:

Stefan Karlsson
Affärsansvarig mc
stefan.karlsson@svedea.se
070-583 83 17