Sök på Svedea.se

Så rustar du hojen inför vintervilan

Din mc kommer att trivas mycket bättre under vintern om du ger den lite kärlek innan du ställer in den. Dessutom blir det roligare att ta fram hojen till våren om den är välskött – och så kommer du snabbare ut på vägarna.

Börja med instruktionsboken

Våra tips och råd är generella och passar de flesta motorcyklarna på marknaden. För din modell kan dock speciella råd gälla, så börja med att läsa den instruktionsbok som följde med hojen när du köpte den. 

Förvara inomhus eller utomhus?

Att förvara sin mc inomhus och i värme är naturligtvis att föredra, men det fungerar även i ett kallgarage om du förbereder motorcykeln för det. Måste du ha mc:n utomhus bör du skaffa ett bra täcke eller kapell som skyddar från damm, smuts och fukt. Var noga med att det andas så det inte bildas kondens.

Batteriet

Ett mc-batteri är känsligt och ska inte laddas ur helt och hållet. Se till att det är laddat och underhållsladda under vintern. En bra underhållsladdare kostar från runt en femhundring. Står hojen kallt kan det var en bra ide att ta in batteriet i värmen och underhållsladda inomhus istället. Ett bra tips är montera en snabbkontakt på batteriet, så behöver det inte plockas ur mc:n.

Byt olja och filter

Serva motorcykeln innan du ställer in den, en årsservice bör göras om den inte har fått service under året. Alla motorcyklar bör servas varje år, oavsett om man har uppnått miltalet för serviceintervall eller inte. Var det länge sedan kan det vara dags för en lite större service.

Kylskydd

Om motorcykeln är vätskeskyld och ska stå kallt måste du kontrollera att kylskyddet är ok, annars finns risk för skador när minusgraderna kommer. Är det länge sedan du bytte kylvätska kan det vara läge att byta nu.

Tömma eller fylla tanken?

Vi råder dig till att fylla tanken om inte din instruktionsbok säger annat. Ibland kan en bränslestabilisator vara bra, en tillsats som minskar risken för avlagringar i tanken och bränslesystemet.

Däck

Däcken kan bli lite platta vid längre tids stillastående, så fyll gärna i lite extra luft. Har hojen centralstöd ska du använda det. Bästa lösningen är om du har tillgång till depåstöd så hjulen hänger fritt i luften. 

Tvätta, vaxa och smörj

Se till att hojen är ordentligt ren från smuts och damm. Vaxa gärna de lackerade ytorna så håller sig mc:n snygg och fin till nästa säsong. Smörj vajrar, kedja och övriga ställen som fabrikanten rekommenderar. Ge gärna låset en omgång också. Men kika i instruktionsboken vilka ställen som gäller för din modell.

Hur fungerar försäkringen på vintern?

Svedeas mc-försäkring är en så kallad årsförsäkring och gäller med samma villkor året runt. Premien är däremot säsongsvarierad, vilket innebär att man betalar mer på sommaren jämfört med på vintern. Har du följt punkterna ovan eller i din instruktionsbok är det bara att välkomna vintern och se fram mot nästa säsong. 

Mer om hur du vårrustar hojen

Facebook

Instagram