Sök på Svedea.se

Person som tvättar motorcykel med hjälp av hink och tvättsvamp

Tvätta din mc

Att tvätta mc:n gör inte bara att den mår betydligt bättre och att livslängden på olika komponenter ökar. Det är mycket roligare att åka runt på en hoj som imponerar på andra! Vi berättar hur du kan göra.

Varför är det viktigt med en ren mc?

Som med alla fordon ökar både livslängden och konditionen på mc:n i sig och viktiga komponenter om man rengör den regelbundet.

Tvätta din mc steg för steg – gör så här:

  1. Se till att du har de olika tvättprodukterna du behöver. Glöm inte att de ska vara avsedda för mc och var försiktig med starka kemikalier.
  2. Ställ motorcykeln på ett centralstöd eller ett depåstöd för att komma åt lättare. Låt gärna motorcykeln svalna innan du börjar tvätta.
  3. Börja med att spola av motorcykeln för att få bort den värsta smutsen och dammet.
  4. Spraya därefter ett lager med avfettning över hojen. Det kan vara bra att använda en liten pensel kring fälgar och andra svåråtkomliga områden. Låt avfettningen dra en liten stund, men låt den inte stå för länge om mc:n står ute i strålande sol!
  5. Spola av motorcykeln grundligt, gärna med högtryckstvätt. Var försiktig med att spola mot känsliga områden, och undvik att spola direkt mot hjullager, packboxar och in i ljuddämparen.
  6. Skumma upp schampo i en ren hink, schamponera sedan motorcykeln och börja med lackerade delar. Fortsätt därefter med känsliga delar för att sedan avsluta med fälgar, om inte flera svampar används. Även här kan en ren pensel användas för att komma åt överallt.
  7. Dags att spola av motorcykeln igen! Se till att spola av ordentligt.
  8. Har du intorkade insekter på vindrutan? Då kan du antingen använda ett specifikt medel för detta, alternativt kan du blöta en trasa eller två i varmt vatten och lägga på området, för att sedan spola av. Det brukar lösa det mesta.
  9. Nu är det dags att torka av mc:n! Detta gör du enklast med tryckluft och/eller ett par mikrofibertrasor.

Facebook

Instagram