Sök på Svedea.se

Leende mekaniker justerar motorcykelns bakhjul

Inför mc-besiktningen

Som bekant ska även motorcyklar besiktigas, men är du säker på när, hur ofta och hur du kan förbereda din hoj innan? Här har vi samlat svaren på de viktigaste frågorna.

När ska din mc besiktas?

En ny hoj behöver inte besiktas de första åren. Första gången det är dags att besikta är senast 48 månader efter att den togs i trafik. Efter detta är det dags igen vartannat år, efter den månad då den senaste kontrollbesiktningen gjordes.

Motorcyklar styrs efter när du senast besiktigade den. Äger du däremot en veteranhoj som är 40 år eller äldre så är den befriad från besiktning. Då måste du dock ha en godkänd kontrollbesiktning som gjorts inom de senaste två kalenderåren.

Tips inför besiktning

Det finns en hel del du kan titta på själv inför besiktningen för att undvika onödiga anmärkningar. Börja med blinkers, belysning, att ingen kontrollampa indikerar fel, kontrollampa för helljus, reflexer, skyltlyktan och inte minst signalhornet.

Är drivpaketet okej, hur är däckens mönsterdjup? Mönsterdjup under 1 mm på hela slitbanan ger anmärkning. Bromsarna kan rädda liv. Hur mår bak- och frambromsen?

Kolla efter slitage eller skador på bromssystem. Därefter fortsätter du med att kontrollera bränsleslangar, framgaffeln, stötdämpare och motorn efter läckage eller skador. Har du gjort allt detta så är du betydligt bättre förberedd för en smidig besiktning! 

Checklista

Mer om besiktning hos Bilprovningen

Facebook

Instagram