Rullgrus – en av hojåkarnas största fiender

Att bli överraskad av grus på vägen när man kör hoj är en av de saker som mc-förarna är mest rädda för. Det har våra kunder svarat i vår årliga kundundersökning, Mc-kollen, sedan vi började 2015. Ladda ner webbappen som låter hojåkare och andra fordonsförare se och dela med sig av var rullgruset ligger.

Skadorna till följd av rullgrusolyckor är också en stor kostnad för både försäkringsbolag, försäkringstagare och samhället. Under våren finns det nästan alltid grus kvar efter vinterväghållningen och då måste man som mc-förare se upp lite extra.

Vi vill se snabbare upptagning av gruset

Från 1 juni ska gruset efter vinterväghållningen vara borta, det är väghållarens ansvar. Detta innebär tyvärr inte att det alltid är grusfritt på våra asfaltbelagda vägar. Nu vill vi på Svedea hjälpa till att uppmärksamma problemet med rullgrus. Grus ska vara borta inom max 48 timmar!

Nu tar vi bort självrisken vid rullgrusolyckor!

Under perioden 1 juni till 30 oktober ansvarar väghållare för att varna och ta hand om grusspill, sopa bort grus efter lagningar m.m. För att man som hojåkare inte ska straffas mer än nödvändigt så tar vi bort självrisken på vagnskademomentet för skador orsakade av grus på asfalt under perioden 1 juni tom 30 oktober.

Kamp mot gruset tillsammans med SMC

Tillsammans med SMC (Sveriges MotorCyklister) ska vi verka för en säkrare trafikmiljö för oss hojåkare. I detta fall genom att vi dokumenterar och publicerar var det kan bli bättre, och att du som försäkringstagare slipper din del vid eventuell skada.

Ny webbapp visar vägar med rullgrus!

Med några enkla knapptryck kan du rapportera in en grusbelagd vägsträcka som visas på en överskådlig karta. Lika enkelt kan du se andra inrapporterade grusvarningar längs din färdrutt och undvika farliga vägar. Rullgrusappen hittar du här.

Så här anmäler du en skada orsakad av rullgrus

Har du råkat ut för en skada där det funnits grus på asfalt gör du en skadeanmälan här

För att slippa betala självrisk måste skadan polisanmälas. Det gör du genom att ringa 114 14 eller på plats hos polisen. Det är väldigt bra om du kan ta bilder på platsen som visar gruset. Finns vittnen så ta deras kontaktuppgifter och vittnesmål.

Anmäl löst grus till Trafikverket

För att få bort grus och få upp skyltar som varnar för farlig vägsträcka ska detta anmälas till Trafikverket. Om det bör åtgärdas omgående ringer du 0771-921 921 – dygnet runt.

Pågående vägarbeten

Kolla gärna Trafikverkets trafikinformationskarta innan du ger dig ut på längre turer. Här kan du läsa mer om pågående vägarbeten.