Checklista mc-semester

Det är alltid bra att ha kontroll på både hoj och packning innan du ska köra iväg. Ju längre du ska vara borta, desto viktigare är det. Därför har vi satt ihop en checklista på saker du bör tänka på och ha med i bagaget innan du kör ut på vägarna.

Kolla däcktryck och mönsterdjup

Hur länge ska du vara borta, klarar sig däcket hela resan? Slitna däck ökar risken för vattenplaning och kan påverka motorcykelns köregenskaper.

Kolla nivåerna

Det är väldigt viktigt att kolla nivåerna på olja, kylvätska och bromsvätska. Kolla instruktionsboken om du är osäker. Du vill inte bli stående på en öde landsväg pga att du inte kontrollerat dem innan.

Kolla kedjan

Är den smord och med rätt spänning? Hur ser dreven ut? Det kan vara värt att byta innan en längre resa istället för att behöva stanna halvvägs och försöka hitta en verkstad som har grejor hemma och tid att byta. Kolla instruktionsboken om du är osäker

Kolla packningen

Behöver du ta med dig mycket packning? Då är det viktigt att packningen är rätt fördelad efter hojens vikt och att du packat vattentätt. I instruktionsboken står det hur du ska spänna fast på rätt sätt. Är ni två som ska åka så bör du kolla däcktryck och fjäderförspänningen. Även detta finns beskrivet i instruktionsboken.

Kolla handlingarna

Ska du åka utomlands? Då får du inte glömma ta med dig Grönt kort, fordonshandlingar i original, pass, körkort, reseförsäkringshandlingar och sjukförsäkringskort. Det gröna kortet skaffar du kostnadsfritt hos ditt försäkringsbolag och sjukförsäkringskortet beställer du hos Försäkringskassan. Mer tips om utlandsresa på hoj kan du hitta här.

Kolla nycklar

Behöver vi nämna hur viktigt det är att ta med sig reservnycklar och lås till hojen? Det finns nog inget värre än att bli strandad på semestern pga borttappade nycklar eller mc-tjuvar.

Kolla säkerheten

Att ta med egna spännband kan vara guld värt, speciellt om du skall åka färja och det går vågor på vattnet.

Kolla sikten

Det är alltid bra att ha med sig solglasögon eller ett solvisir. Att köra länge med solen i ögonen är påfrestande och kan vara farligt. Ta även med öronpluggar. 

Kolla vädret

Alla vet vi hur oförutsägbart det svenska sommarvädret kan vara. Ta alltså med dig regnkläder om inte hojkläderna är vattentäta.

Kolla instruktionsboken

Ta alltid med dig instruktionsboken. I den står allt du behöver ha koll på och instruktionerna är alltid anpassade för just din hoj.

 

Med vår webbapp Rullgrus får du grusvarningar direkt till din mobil.

 

Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.