Fyra tips som räddar din mc-vår

Våren, en härlig men också farlig tid för motorcyklister. I början av säsongen gäller det att vara extra försiktig som motorcyklist eftersom både grus på vägarna och ovana bilförare kan ställa till med olyckor. Här kommer fyra tips som du bör tänka på innan du ger dig ut på vägarna i vårsolen!

Enligt statistik från tidigare år har var fjärde singelolycka varit relaterad till grus på asfaltsvägar. Så det gäller att vara extra uppmärksam när man ger sig ut på våren eftersom det är ett tag kvar tills vägarna har sopats rena från vinterns grus. Senast 31 maj ska allt grus från vinterväghållningen vara bortsopat, men det kan även ske tidigare beroende på vilken del av landet det rör sig om.

Ett annat problem kopplat till säsongsstarten är bilisternas ovana vid hojåkare i trafiken. Efter en vinter utan motorcyklar på vägarna kan bilförare lätt glömma den där extra titten i backspegeln eller över axeln innan de svänger ut för en omkörning – kör därför extra varsamt inledningsvis.

Fyra tips inför vårturen:

  • Både du och bilisterna är ovana vid motorcyklar så här på vårkanten, så kör extra försiktigt till en början.
  • Kalla däck och fuktiga vägbanor är en riskabel kombination som är vanlig så här års. Glöm inte kolla lufttrycket efter vinterförvaringen, om du har nya däck, tänk på att de kan vara extra hala i början.
  • Grus på asfalterade vägar är en stor risk, håll ögonen öppna och kör långsamt. Rapportera gärna särskilt problematiska vägsträckor till Trafikverket.
  • Det är alltid bra att fräscha upp körkunskaperna inför säsongen, ett tips är att gå avrostningskurs med SMC.

 

Ska du köra motorcykel utomlands i sommar? Här kan du läsa vad som gäller för din mc-försäkring!