Smärtsam tandsjukdom hos katt – TR (FORL)

En vanlig tandsjukdom som främst drabbar lite äldre katter är TR (Tooth Resorption) eller tandresorption och benämndes tidigare FORL (Feline Odontoclastic Resorptive Lesions). Det är en tandnedbrytningssjukdom som kan bli väldigt smärtsam för katten. Om din katt drabbas kan dessutom kostnaden bli hög, eftersom alla försäkringar inte täcker sjukdomen.

Vad är TR (FORL)?

TR (FORL) är en helt egen tandsjukdom och har alltså inget med karies att göra. Däremot är det inte ovanligt att katter som fått diagnosen TR (FORL) även drabbas av karies. TR (FORL) bryter ner tanden och kan med tiden leda till hål in till pulpan. Har sjukdomen gått så långt har katten väldigt ont, eftersom det är i pulpan nerver och blodkärl finns.

Vilka katter drabbas av TR (FORL)?

Sjukdomen kan drabba alla katter i alla åldrar, även om den är vanligare bland äldre katter och vissa raskatter. Aktuell forskning visar idag inte något som tyder på att ärftlighet spelar någon roll för TR (FORL).

Symtom på TR (FORL)

Symtom på TR (FORL) hos din katt kan vara svåra att upptäcka. Om du undersöker munnen och katten reagerar med att rygga undan när du rör vid ett visst område kan vara ett tecken. Om du märker något av nedanstående symtom bör du kontakta en veterinär för en ordentlig undersökning och röntgen. För att tandröntga katten måste den sövas.

  • Katten visar att den har ont när du kommer åt ett område i munnen
  • Försämrad matlust
  • Katten är irriterad eller drar sig undan
  • Katten dreglar
  • Tandköttet är rött, inflammerat och blöder lätt
  • Andedräkten är dålig
  • Katten tuggar konstigt, ofta bara på ena sidan
  • Katten har illa skött päls

Behandling av TR (FORL) och förebyggande åtgärder

Än så länge vet man inte vad som orsakar TR (FORL) och det finns heller ingen behandling som förebygger sjukdomen. En vanlig rekommendation är att borsta tänderna dagligen, då borstning förebygger tandlossning vilket är vanligt i kombination med TR (FORL). Regelbunden tandborstning är dessutom ett bra sätt att upptäcka om katten har ont någonstans, vilket är ett av symtomen. När sjukdomen har diagnosticerats dras de skadade tänder ut, alternativt borras bort ned till tandbenet.

Svedeas kattförsäkring täcker TR (FORL)

Det kan vara bra att känna till att alla försäkringsbolag inte ersätter kostnader för TR (FORL). Hos Svedea får du dock ersättning med upp till 12 000 kr per år, under förutsättning att katten har varit oavbrutet försäkrad hos oss sedan före två års ålder. 

Fyll i dina uppgifter och se vad vår kattförsäkring kostar dig!

Vad kostar det att försäkra min katt?

Kattras
Kattens födelsedatum
info_outline
Personnummer
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.