Kattungens utveckling

Att bli med kattungar är både underbart och nervöst, men vet du hur du kan hjälpa mamman och ungarna så är det inte så svårt. En nyfödd kattunge måste hållas varm och torr. Har den svårt att hitta en ledig spene under de första timmarna, kan du hjälpa den lite på vägen. Vill du se vilket kön ungarna har så är det enklast nu när de är nyfödda.

 

Kattungar första dygnet

Det första dygnet är det mest kritiska dygnet för kattungarna. De föds döva och blinda, men har ett mycket bra lukt- och känselsinne. Kattungarna är inte så aktiva ännu, de äter och sover mest. Skriker däremot kattungen mycket, så ska du vara uppmärksam på vad som kan vara på tok. En normal viktökning den första dagen är att ha behållit sin födselvikt. Ta det dock lugnt även om en unge minskat något i vikt. Kattungar med låg vikt vid födseln kommer ofta ikapp sina syskon med tiden.

Kattungar andra dygnet

Nu ska kattungarna ha ökat sin vikt med 10-15 g från födselvikten. De börjar även få ordning på ”mjölktrampandet”. Till en början kan de trampa lite fumlande i boet, men hittar ganska snart till ”sin” spene på mamman Bråk uppstår ofta i boet mellan syskonen, men det är helt normalt.

Kattungar 1 vecka

Under slutet av den första veckan kan dom börja öppna ögonen – men det dröjer innan dom ser bra. Nu har de dock inga problem att hitta spenarna lätt i mammas päls. Födselvikten bör ha fördubblats den 7:e dagen.

Kattungar 2 veckor

Under den andra veckan börjar kattungarna spinna. De börjar också bli modigare och klättrar runt och utforskar boet. I slutet av denna vecka bör ögonen vara öppna.

Kattungar 3 veckor

Nu börjar kattungarna ta kortare promenader utanför boet. Mamman har dock kontroll och hämtar tillbaka dem om promenaderna blir för långa. Kattungarna kan nu tvätta sig och du kan börja förbereda en kattlåda. Tänk bara på att de är små så välj en låda med låg kant.

Kattungar 4 veckor

Nu har kattungarnas 26 st mjölktänderna kommit fram nästan helt. Nu ska du börja visa kattungarna kattlådan genom att sätta dom där med jämna mellanrum. Var noga med att göra rent där det skett en olycka. Annars kan din bostad lätt bli en offentlig toalett. Olyckor kommer att ske, så ha tålamod. Du får aldrig trycka ner kattungens nos i avföring eller kiss för att visa att den gjort fel. Det gör bara mer skada. Denna vecka kan du även börja vänja av dina kattungar vid modersmjölken om du vill. Då ska du göra det etappvis med t ex modersmjölksersättning 4 ggr/dag. Det kan ta ett par dagar innan kattungarna får ordning på lapandet, men de löser det själva.

Kattungar 5 veckor

Dem femte veckan börjar ungarna är livligare och de börjar att träna sina jaktinstinkter. Nu kan du börja ge kattungarna småportioner av puréad barnmat eller fint mosad kattmat som komplement till vällingen. Kokt torsk och rå köttfärs går också bra. Använder du köttfärs är det dock bra om den varit fryst innan den serveras. Om du varit tålmodig och visat dem vägen, så bör kattungarna nu kunna gå i kattlådan.

Kattungar 6-8 veckor

Nu kan kattungarna äta vanlig kattmat. Blöt gärna torrfoder för kattungar, det brukar vara populärt. Du kan ge dem välling, kokt torsk, köttfärs och kattmat. Tänk bara på att hacka eller mosa så att det blir enklare att äta. Under denna tid kan mamman börja löpa igen, vilket är normalt. Har du hanen hemma hos dig, så bör du alltså sätta modern på P-piller igen om du inte vill ha en ny kull direkt. Nu börjar mamman dra sig mer och mer tillbaka allteftersom ungarna blir livligare. Är föräldrarna raskatter, så är det hög tid nu att fundera på om du ska registrera dina kattungar. Det gör du hos SVERAK.

Kattungar 9-12 veckor

Under denna tid börjar kattungarna äta själva och snuttar hos mamma mest för närhetens skull. Trots detta får du inte ta kattungarna från modern före 12 veckors ålder. Kattungarna får inte vara yngre än så innan de flyttar. Nu är det också dags för dina kattungar att få sin första vaccinationsspruta., Den andra ska vara utförd inom 1 månad. Ska du sälja dina ungar så bör du veterinärbesikta dem senast 1 vecka innan leverans.

Dräktig katt? Här kan du läsa om tiden innan födsel.

20% billigare kattförsäkring med juniorrabatt

Undvik att betala för mycket för din djurförsäkring! Du får 20 % i juniorrabatt första året om du försäkrar din katt före 16 månaders ålder. Fyll i dina uppgifter och se vad vår kattförsäkring kostar dig!

 

 


Så behandlar vi dina personuppgifter

Mer om kattförsäkring

Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.