Kattsnuva

Kattsnuva kan man jämföra med den klassiska förkylning vi själva kan få. Vanligtvis är det inte allvarligt för vuxna katter, även om de kan bli medtagna. Kattsnuva kan dock i vissa fall vara mycket allvarligt för kattungar och vuxna katter med allvarliga underliggande sjukdomar. Därför bör alla katter med allvarliga symptom tas till veterinären. Här kan du läsa mer om symptom och vad du kan göra.

Katt vilar

 

Hur får katten snuva?

Kattsnuva förekommer ofta upp där både vaccinerade och ovaccinerade katter vistas. Smittan kan sprida sig genom att katterna har direktkontakt, när en katt nyser eller via gemensamma mat- och vattenskålar. Vi människor kan tyvärr också bidra till att sprida smittan om vi t ex håller i en smittad och en osmittad katt utan att ha tvättat händerna emellan.

Hur ser jag att katten smittats?

Symtom brukar ofta dyka upp 2 till 6 dagar efter att katten smittats och visar sig vanligtvis genom att katten har en täppt eller rinnande nos och rinnande ögon. Den kan nysa och hosta, ha sår i munnen och få feber och sämre aptit. I undantagsfall kan snuvan utvecklas till lunginflammation och då måste du ta katten till en veterinär.

Hur behandlar jag min katt?

En kattsnuva är oftast relativt enkel att behandla. Då först och främst se till att katten äter och dricker ordentligt. Burkmat som värmts lite innan smakar ofta mer och bättre. Det är också bra om du försöker hålla kattens nos och öron rena och att du inte släpper ut den under sjukdomstiden.

När ska jag söka hjälp?

Märker att kattens allmänna tillstånd försämras, om den har feber eller om andningen är påverkad ska du alltid kontakta en veterinär. Katter som tidigare haft problem med luftvägarna eller ögonen bör också få komma till veterinären.

Går kattsnuva att förebygga?

Ja och nej. Alla katter som vaccineras i Sverige får ett skydd mot herpes- och calicivirus. Men vaccinerade katter kan ändå smittas, även om de då får mildare symtom än ovaccinerade katter.

Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.