Kattsnuva förekommer ofta upp där både vaccinerade och ovaccinerade katter vistas. Smittan kan sprida sig genom att katterna har direktkontakt, när en katt nyser eller via gemensamma mat- och vattenskålar. Vi människor kan tyvärr också bidra till att sprida smittan om vi t ex håller i en smittad och en osmittad katt utan att ha tvättat händerna emellan.
Symtom brukar ofta dyka upp 2 till 6 dagar efter att katten smittats och visar sig vanligtvis genom att katten har en täppt eller rinnande nos och rinnande ögon. Den kan nysa och hosta, ha sår i munnen och få feber och sämre aptit. I undantagsfall kan snuvan utvecklas till lunginflammation och då måste du ta katten till en veterinär.
En kattsnuva är oftast relativt enkel att behandla. Då först och främst se till att katten äter och dricker ordentligt. Burkmat som värmts lite innan smakar ofta mer och bättre. Det är också bra om du försöker hålla kattens nos och öron rena och att du inte släpper ut den under sjukdomstiden.
Märker att kattens allmänna tillstånd försämras, om den har feber eller om andningen är påverkad ska du alltid kontakta en veterinär. Katter som tidigare haft problem med luftvägarna eller ögonen bör också få komma till veterinären.
Ja och nej. Alla katter som vaccineras i Sverige får ett skydd mot herpes- och calicivirus. Men vaccinerade katter kan ändå smittas, även om de då får mildare symtom än ovaccinerade katter.