Katter och mask

Mask är vanligare än man tror hos utekatter och din katt kan vara infekterad utan att du ser några direkta tecken på sjukdom. En vuxen katt kan klara sig bra med en mindre mängd mask, men det är alltid viktigt att ta det säkra före det osäkra om din katt uppvisar symptom. För en kattunge är det speciellt viktigt att snabbt påbörja en behandling om den drabbats.

Hur får katter mask?

Katter som lever utomhus och jagar löper störst risk att drabbas av mask. Är mamman smittad kan kattungar med mer sårbart immunförsvar få mask via modersmjölken. Gnagare är ett vanligt bytesdjur för många utomhuskatter och är därför en stor orsak till denna typ av smitta. Men även avföring från smittade katter kan föra vidare mask till friska djur.

Kan du smittas av din katt?

Ja tyvärr. En stor mängd av ägg från spolmasken kan samlas i kattavföring. Människor, speciellt barn, kan därför få svåra komplikationer från spolmasken om de kommer i kontakt med avföringen. I värsta fall kan det leda till blindhet. Hakmasken kan smitta genom kontakt (ta sig genom hud) vilket i sin tur kan skada de inre organen.

Bandmask eller Spolmask?

Bandmask

Bandmaskar, eller binnikemaskar, är långa och platta. Storleken varierar från millimetrar till över 10 meter. Men oftast är storleken ungefär som ett risgryn. Bandmaskar kommer från gnagare som t.ex. råttor och möss, vilket gör att utekatter ofta och lätt smittas. Kattungar kommer däremot inte i kontakt med bandmasken innan de börjar jaga själva. 

Spolmask

Spolmasken är spolformad med en gul färg och storlek på upp till 10 cm. Mellan 5 – 15% av utekatter har spolmask. Katter kan få spolmask via spolmaskägg från avföring och gnagare som bär på infektionen. Äldre katter kan utveckla resistens mot spolmask, vilket gör att komplikationer från spolmasken är mer sällsynta. Kattungar och yngre katter befinner sig i farozonen för spolmask, i och med att den kan smitta via kattmamman när ungen diar de första dagarna efter födseln. Hos katter som bara levt inomhus och kattungar till en mamma som bara levt inomhus förekommer inte spolmask. 

Har din katt mask?

Ibland kan din katt vara infekterad med mask utan att det märks. Vissa tecken bör du dock ha koll på. Tydligast är om du själv ser maskar i avföring eller kräkningar. Bandmask kan också synas runt anus eller vid pälsen runt om. Andra vanliga symptom är:

 • Diarré
 • Blodig avföring
 • Uppsvullen mage
 • Viktminskning
 • Kräkningar
 • Förstoppning
 • Pälsproblem
 • Hosta och andningssvårigheter

 Avmaska katten?

Det kan ibland vara svårt att avgöra om du behöver avmaska din katt eller inte. Det beror på vilken typ av mask och hur mycket mask som finns i omgivningen. För att ta reda på om din katt har mask rekommenderar vi därför att du vänder dig till en veterinär. Du kan även skaffa ”Kollamasken smådjur”, en låda som innehåller allt du behöver för att göra ett enkelt avföringsprov. Provet skickar du in till Vidilab för analys, vilket ingår i priset när du köper testet. Testet kan upptäcka om katten fått spolmask eller hakmask. Avföringsprov är däremot inte en säker metod för att upptäcka bandmask.

 Att ta kontakt med veterinär är det bästa alternativet om:

 • du misstänker att katten har annan mask än bandmask eller spolmask.
 • effekten uteblir efter avmaskning
 • i samband med utlandsresa
 • din katt visar tecken på att vara allmänpåverkad

 Det finns olika medel mot mask för katter och vissa är även receptfria. Men det viktigaste är att du behandlar för rätt typ av mask och att du är noggrann med doseringen. Du bör också vara försiktig med att avmaska din katt i förebyggande syfte. Det kan göra maskarna resistenta mot avmaskningsmedel.

Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.