Katter och fästingar

Den ökända fästingen känner vi alla till och de problem den kan orsaka för både katter, hundar och människor. De förekommer dessutom i stora delar av landet från mars till november, så det är viktigt att veta vad du kan göra för att skydda sin katt. Här är några tips.

Fästingar och symptom

Fästingar trivs hos alla pälsdjur och även en katt kan bli biten. Lyckligtvis är det ganska ovanligt att de drabbas av några sjukdomar på grund av fästingbett, men om det händer så är det ofta en infektion med Anaplasma-bakterier. Om katten blivit infekterad av detta kan den få feber, känna en allmän ömhet och stelhet, bli hängig och tappa aptiten. Som tur är brukar katter tillfriskna från infektionen utan behandling, men går symptomen inte över bör du uppsöka veterinär.

Hur skyddar jag min katt?

När katten är utomhus går den gärna omkring i skogar och högt gräs, dvs där det är skugga och fuktigt. Det är tyvärr även där fästingarna trivs. Under fästingsäsongen bör du alltså kamma igenom kattens päls varje dag om det är möjligt. Då ökar du dina chanser att hinna ta bort fästingar som inte hunnit bita sig fast ännu. Katten kan dessutom ta med sig fästingar inomhus, så att gå igenom pälsen är viktigt. Det finns också flera olika förebyggande preparat du kan använda som tuggtabletter eller fästinghalsband. Tänk då bara på att välja ett fästinghalsband som är godkänt för katter, då vissa bara är till för hundar och därför giftiga för katter. Har du även en hund där hemma så är det viktigt att den inte har ett fästinghalsband som är giftigt för katter, då djuren har en naturligt nära kontakt i hemmet.

Använd fästingplockare

Undvik att plocka bort fästingar med fingrarna eller en pincett. Då finns risken att du inte får med hela kroppen. Du bör inte heller smörja in fästingen med någon form av vätska eller fett. Det kan få fästingen att kräkas ut smittämnen i såret. Skaffa istället en fästingplockare och läs instruktionerna innan du använder den. Du hittar dem på apotek och djuraffärer.

• Se till att få ett bra grepp om fästingen, så nära hundens hud som möjligt.
• Dra försiktigt rakt ut. Du behöver inte skruva ut fästingen.  
• Tvätta efter med desinfektionsmedel och vatten.

Få med huvudet om det är möjligt

Fästingens huvud kan inte leva på egen hand. Det är alltså ingen fara om huvud sitter kvar i huden när du tagit bort kroppen. Håll bara ett öga på det och se om det försvinner. Kroppen brukar göra sig av med inkräktare. Om huvudet sitter kvar efter några dagar kan du försöka att få loss det med en pincett.

Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.