
Loppor hos katt
Vad är kattloppor?
Kattloppor (Ctenocephalides felis) är en av de vanligaste lopparterna som drabbar katter. De är små, bruna, vinglösa insekter som är mellan två och sex millimeter långa. Kattloppor har platta sidor, vilket gör det lätt för dem att röra sig genom pälsen och deras kraftiga bakben gör att de kan hoppa långt.
Kattloppan är en parasit som lever på att suga blod från sin värd, oftast katter. Efter att de sugit blod lägger honan upp till 20 stycken ägg per dag. Dessa ägg faller av i närmiljön och kläcks till larver som sedan utvecklas till nya loppor. Livscykeln är vanligtvis tre till fyra veckor, men kan i vissa fall ta längre tid.
Varför får katten loppor?
Kattloppor kan drabba katter när de kommer i kontakt med andra smittade djur, till exempel katter, hundar eller vilda djur som igelkottar. Även om loppor vanligtvis hoppar från sin värd till omgivningen för att lägga ägg kan de ibland överleva på möbler, mattor eller andra ytor i hemmet till de hittar en ny värd.
Katter som vistas utomhus är mer utsatta, särskilt i varma och fuktiga miljöer där loppor trivs bäst. Fågelloppor, igelkottloppor och råttloppor kan också tillfälligt bita katter, men det är bara kattloppor som kan föröka sig på katter.
Symtom på kattloppor
Kattloppor kan orsaka allt från mild klåda till allvarliga hudproblem, beroende på hur känslig katten är för loppbett.
Här är några vanliga symtom på kattloppor:
- Klåda och slickande
Katten kliar eller slickar sig mer än vanligt, särskilt runt ryggen, svansbasen och bakdelen. - Röda bett
Bett från kattloppor syns som små röda märken, ofta i kluster. - Hudförändringar och håravfall
Katter som slickar och kliar sig mycket kan få kala fläckar eller hudinfektioner. - Mjäll eller irriterad hud
Långvariga angrepp kan orsaka torr hud och mjäll. - Slöhet och blodbrist
Vid allvarliga loppangrepp, särskilt hos kattungar, kan blodbrist göra katten trött och svag.
Ett tydligt tecken på kattloppor är små svarta prickar i pälsen, vilket är loppornas avföring. Om du droppar lite vatten på en sådan prick och den blir rödaktig är det troligtvis loppavföring.
Hur behandlar man kattloppor?
1. Välj rätt läkemedel
För att bli av med kattloppor används antiparasitära medel som finns att köpa på apoteket. Dessa medel kan vara i form av spot-on-preparat, tabletter eller schampo. Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna noggrant och att välja ett preparat som är säkert för katter.
Vid kraftigare angrepp kan det krävas receptbelagda medel som förhindrar att ägg och larver utvecklas. I de flesta fall behöver behandlingen upprepas varje månad i sex månader för att bryta loppans livscykel.
2. Sanera hemmet
Eftersom loppor lägger sina ägg i närmiljön är det lika viktigt att sanera hemmet som att behandla katten. Så här gör du:
- Dammsug golv, möbler och kattens liggplatser noggrant. Släng dammsugarpåsen direkt efteråt.
- Tvätta filtar, kuddar och andra textilier i minst 60 grader.
- Använd loppdödande medel för att behandla hemmet, särskilt i svåråtkomliga områden som golvspringor och under möbler.
Om angreppet är svårt kan det vara nödvändigt att anlita ett saneringsföretag.
3. Behandla alla djur i hushållet
Om du har fler katter eller andra husdjur hemma måste alla behandlas samtidigt eftersom loppor annars kan sprida sig mellan djuren.
Förebyggande åtgärder
Förebyggande åtgärder är det bästa sättet att skydda din katt från kattloppor. Använd förebyggande loppmedel regelbundet, särskilt om din katt är ute mycket. Dammsug och rengör kattens liggplatser ofta och inspektera kattens päls regelbundet med en luskam, särskilt under sommaren. Det är även viktigt att begränsa kattens kontakt med andra djur som kan bära på loppor.
Kan kattloppor smitta människor?
Ja, kattloppor kan bita människor om de inte hittar en katt att leva på. Loppbett på människor ser ut som små, röda utslag som ofta kliar. Bettet sitter ofta på underbenen, runt anklarna eller på andra ställen där huden varit i kontakt med möbler eller golv.
Även om loppor kan bita människor lever de inte permanent på oss. För att undvika att bli biten är det viktigt att behandla katten och sanera hemmet grundligt.
Hur får man bort kattloppor?
För att bli av med kattloppor behöver du en kombination av behandling och sanering:
- Använd ett loppdödande medel på katten.
- Dammsug och rengör hemmet noggrant för att ta bort ägg, larver och puppor.
- Tvätta textilier som katten varit i kontakt med.
- Fortsätt behandlingen under flera månader för att säkerställa att inga nya loppor kläcks.
Loppallergi hos katt
Vissa katter kan utveckla en allergi mot kattloppans saliv, vilket kallas loppallergi.
Symtomen på loppallergi är:
- Intensiv klåda, särskilt vid svansroten, ryggen och bakdelen.
- Röd och inflammerad hud.
- Håravfall eller kala fläckar på grund av överdrivet slickande och kliande.
- Sekundära hudinfektioner som orsakas av att katten kliar och slickar sig mycket.
Om du misstänker att din katt har loppallergi är det viktigt att besöka veterinär för diagnos och behandling.
Kopplingen mellan loppor och bandmask
Kattloppor är inte bara ett problem i sig, de kan också vara mellanvärd för bandmasken Dipylidium caninum. Detta innebär att om katten sväljer en loppa när den slickar sin päls, kan den bli infekterad med bandmask.
En katt som har fått bandmask kan få vitt, risgrynsliknande material runt analöppningen (bandmasksegment). Katten kan minska i vikt, trots att den äter som vanligt. Trötthet eller matt päls kan också vara tecken på att katten inte mår bra.
Om din katt har loppor bör du även vara uppmärksam på tecken på bandmask och kontakta veterinär om du misstänker en infektion.
Ylva Trygger
Legitimerad veterinär
Ylva Trygger är legitimerad veterinär sedan 1998 med fokus på hundar och katter. Hon har omfattande erfarenhet från att ha arbetat på både små kliniker och stora djursjukhus. Hon utbildar, föreläser, skriver böcker och arbetar som veterinärmedicinsk konsult åt såväl offentliga som privata verksamheter.