
Öroninflammation hos katt
Hur vet jag om min katt har öroninflammation?
Symtomen på öroninflammation hos katt är ofta tydliga. Katter med inflammerade öron kan skaka på huvudet mer än vanligt, lutar huvudet åt sidan eller håller ett öra nedfällt. Klåda är vanligt och katten kan därför klia sig intensivt med tassen eller gnida huvudet mot möbler. Illaluktande öron och ett mörkt sekret som kan likna kaffesump är också vanliga tecken.
En katt med öroninflammation kan bli extra känslig för beröring och visar då att den har ont genom att fräsa eller dra sig undan. Om katten visar dessa symtom bör du kontakta en veterinär för att få rätt hjälp.
Vad orsakar öroninflammation hos katt?
Öroninflammation kan bero på flera faktorer:
- Parasiter
Öronskabb är en vanlig orsak, särskilt hos utekatter och ger svart torrt sekret i örat. - Allergier
Mot födoämnen eller omgivningen. - Föremål i örat
Till exempel gräs eller päls - Bakterier och svamp
Överväxt kan orsakas av fukt eller smuts. - Polyper
Utväxter i hörselgången kan blockera örat och orsaka inflammation.
Obalans i örat kan också orsakas av överdriven rengöring eller av att katten har trånga hörselgångar.
Kan öroninflammation gå över av sig själv?
Det är ovanligt att en öroninflammation försvinner av sig själv utan behandling. Om problemet inte åtgärdas, kan inflammationen även förvärras, leda till kroniska besvär eller spridas till mellanörat. Om katten har milda symtom kan du dock prova att rengöra öronen hemma med en öronrengöring för katter. Försämras tillståndet eller om katten har ont bör du dock kontakta en veterinär för behandling.
En obehandlad öroninflammation kan orsaka skador på trumhinnan eller sprida sig till mellanörat, vilket kan leda till allvarligare problem som balansrubbningar eller hörselnedsättning. Ju tidigare du agerar, desto bättre är följaktligen prognosen för katten.
Katt med öroninflammation – vad göra?
Om du misstänker öroninflammation hos katt ska du börja med att undersöka kattens öron. Ser du en rodnad, svullnad eller känner en dålig lukt kan du göra rent öronen med en mild öronrengöring. Droppa i vätskan i kattens öra, massera öronbasen och torka försiktigt rent med en bomullspad.
Blir din katt inte bättre inom ett par dagar eller och den verkar ha ont, är det viktigt att du bokar tid hos en veterinär. Veterinären undersöker då örat med ett otoskop och kan ta prover för att identifiera orsaken. Behandling anpassas sedan efter diagnosen, vilket kan inkludera receptbelagda örondroppar eller medel mot parasiter.
Förebyggande åtgärder
För att undvika öroninflammation hos katt är det viktigt att du kontrollerar kattens öron regelbundet. Friska öron luktar inte illa och har lite eller inget synligt vax. Vid behov kan du själv rengöra öronen försiktigt med en öronrengöring för katter. Undvik dock en överdriven rengöring, då det kan rubba balansen i örat. Katter med återkommande öronproblem bör undersökas av en veterinär så hen kan hitta vilka bakomliggande orsaker som kan finnas, som allergier eller polyper.
Ylva Trygger
Legitimerad veterinär
Ylva Trygger är legitimerad veterinär sedan 1998 med fokus på hundar och katter. Hon har omfattande erfarenhet från att ha arbetat på både små kliniker och stora djursjukhus. Hon utbildar, föreläser, skriver böcker och arbetar som veterinärmedicinsk konsult åt såväl offentliga som privata verksamheter.