Letar du efter något?

Gråbrun randig katt blundar med ena ögat i svart hängmatta på klösträd.

Ögoninflammation hos katt

Ögoninflammation hos katt kan orsakas av allt från infektioner till skador eller allergier. Vanliga symtom är rinnande ögon, rodnad och svullnad.

Hur ser jag att min katt har ögoninflammation? 

Ögoninflammation hos katt kan visa sig via olika symtom. Det kan börja med ökad tår­produktion eller rinnande ögon, ofta med ett klart sekret som senare kan bli varigt och kladdigt. Ögon­vitorna kan bli röda eller rosa, och slem­hinnorna runt ögat kan svullna.  

Katten kan också knipa med ögonen, blunda eller verka känslig för ljus. I vissa fall kan du även se att ögon­locken är svullna.  

Även om symtomen kan verka lindriga i början, kan de tyda på ett allvar­ligare problem. Kontakta en veterinär om symtomen inte förbättras inom några dagar, eller om de förvärras.  

Ögoninfektion eller ögoninflammation?

Ögoninfektion hos katt innebär en infektion som orsakas av bakterier, virus eller svamp. Vanliga orsaker är kattsnuve­virus (som herpesvirus eller calicivirus), vilket ofta drabbar ögonen och ger symtom som varigt sekret, svullnad och rodnad.  

Ögoninflammation är ett bredare begrepp som beskriver en inflam­mation i ögat. Den kan bero på infektion, allergi, trauma eller irritation (till exempel från smuts, rök eller kemikalier). Inflam­mation behöver inte alltid vara infektiös. 

Vad orsakar ögon­inflammation? 

Det finns flera orsaker till att katter får ögoninflammation: 

  • Infektioner
    Vanliga infektioner inkluderar bakterier, virus, som till exempel herpes eller klamydia och i vissa fall även myko­plasma. Infektioner kan uppstå på grund av ett nedsatt immunförsvar, särskilt hos kattungar. 
  • Skador
    Ett sår på hornhinnan, som kan orsakas av slagsmål eller främ­mande föremål i ögat, kan leda till inflammation. 
  • Dålig tårproduktion
    Torra ögon, där kattens tårar inte räcker för att hålla ögat fuktigt, kan orsaka irritation och inflam­mation. 
  • Allergier
    Damm, pollen eller kemikalier kan irritera kattens ögon och orsaka en inflammation. 

Kattungar är särskilt utsatta eftersom deras immun­försvar inte är fullt utvecklat. Infektioner som herpesvirus och klamydia är vanliga bland unga katter och kan lätt spridas i miljöer med många djur. 

KATT Produktingang 980X590

Vad kostar en kattförsäkring?

Jämför här

Katt med ögon­inflammation – vad göra?

Om din katt visar symtom på ögon­inflammation bör du agera snabbt för att undvika att problemet förvärras.

Börja med att noggrant inspektera kattens ögon. Om det bara handlar om lindriga symtom, som lätt rinnande ögon eller rodnad, kan du prova att skölja ögonen försiktigt med koksaltlösning. Det kan köpas på apotek och används för att rengöra och lindra irritation.  

Om symtomen kvarstår eller förvärras, exempelvis om ögonen börjar producera var eller om katten verkar ha ont, bör du kontakta en veterinär. Veterinären kan genomföra en undersökning för att hitta orsaken och sätta in rätt behandling.  

Behandling av ögoninflammation  

Behandlingen beror på orsaken till inflammationen. Vid lindriga fall kan rengöring med koksaltlösning och smörjande ögondroppar vara tillräckligt. Dessa finns att köpa receptfritt på apotek. Vid infektioner kan veterinären skriva ut ögondroppar eller salva som innehåller antibiotika eller antivirala läkemedel.  

Om inflammationen orsakas av dålig tårproduktion kan långtidsverkande, smörjande ögondroppar vara en lösning, ofta som en del av en livslång behandling. Vid allvarligare problem, som sår på hornhinnan eller infektioner med herpes­virus, kan ytterligare behandlingar eller till och med operation behövas.  

Smittar ögon­inflammation hos katt? 

Ögoninflammation kan smitta mellan katter, särskilt om det orsakas av bakterier som klamydia eller virus som herpes. Katter smittar oftast varandra genom direktkontakt, till exempel när de slickar varandras ansikten eller ögon. Det är också möjligt att smittan sprids via föremål, som matskålar eller leksaker.  
 
Smitta till människa är däremot mycket ovanlig. Herpes och mykoplasma hos katter smittar inte till människor. Det finns dock enstaka fall där kattens klamydia misstänks ha orsakat ögoninflammation hos människor. Därför är det viktigt att ha god handhygien om du tar hand om en katt med misstänkt infektion.  

När ska jag söka hjälp hos en veterinär? 

Du bör alltid rådfråga en veterinär om din katt har symtom på ögoninflammation som inte går över eller förvärras. Lindriga symtom kan ibland behandlas hemma med koksalttvätt och smörjande droppar, men om katten visar tydliga tecken på smärta, varbildning eller svullnad krävs veterinärvård. 

Det är också viktigt att kontakta veterinär om din kattunge drabbas av ögoninflammation, eftersom unga katter är extra känsliga och infektioner snabbt kan bli allvarliga.  

Så förebygger du ögoninflammation 

Regelbunden hälsokontroll och god hygien kan hjälpa till att förebygga ögonproblem hos din katt. Här är några tips: 

  • Håll kattens ögon rena genom att torka bort smuts och tårar med en mjuk trasa. 
  • Undvik kontakt med andra katter som visar tecken på infektion. 
  • Utför regelbundna kontroller av kattens hälsa, särskilt om du har en kattunge eller en äldre katt. 

Om du märker att din katt ofta drabbas av återkommande ögonproblem kan det vara bra att diskutera förebyggande åtgärder med en veterinär. 

Skriven av: Tom Magnusson

Publicerad: 2025-07-07

Granskad och godkänd av

Ylva Trygger

Legitimerad veterinär

Ylva Trygger är legitimerad veterinär sedan 1998 med fokus på hundar och katter. Hon har omfattande erfarenhet från att ha arbetat på både små kliniker och stora djursjukhus. Hon utbildar, föreläser, skriver böcker och arbetar som veterinärmedicinsk konsult åt såväl offentliga som privata verksamheter.