– Katters tänder är sylvassa. När de bits, penetrerar tänderna huden med ett så litet sticksår, < 1 mm i diameter, att det läker väldigt fort. Ofta har såret redan hunnit läka när katten kommer in igen. Någon sårskorpa syns sällan, då den antingen aldrig bildats, redan trillat av, eller katten själv tagit hand om den. Ett kattbett kan man alltså att jämföra med när vi själva får ett stick i fingret hos doktorn – det läker snabbt, inleder Elise.
Problemet med kattens snabba läkningsprocess är att munbakterierna, som följde med tanden, kommer in under huden och stängs in. Bakterierna stormtrivs i kattens varma fuktiga kropp och förökar sig explosionsartat. Kroppens gensvar blir att skicka dit mängder med vita blodkroppar för att läka infektionen. De vita blodkropparna är det vi ser som pus (var).
– En katt som varit i slagsmål och tillsynes verkar oskadd, kan efter ett tag börja få en svullnad under huden som plötsligt spricker och det rinner ut pus. Är kattens allmäntillstånd bra, den äter, är feberfri, tolererar hantering av såret och inte har alltför ont? Då kan ni tillsammans klara av att få detta att läka hemma. Om inte kraven som nämnts är uppfyllda behöver ni uppsöka veterinär, fortsätter Elise.
– På detta sätt brukar man kunna förhindra såret från att behöva dräneras, alltså opereras av en veterinär. Sårhanteringen är A och O, och att börja snarast möjligt är det viktigaste för en god prognos. Kom dock ihåg att det aldrig är för sent. Skulle du börja med proceduren ovan till exempel en fredag, katten och du blir osams lördagen och den får feber under söndagen så är det ingen fara. Sök upp en veterinär på måndagen och låt han eller hon ta hand om din katt, avslutar Elise.
Text av: Elise Lundin, leg. veterinär