
Turkisk van
Snabba fakta om turkisk van
- Typ av katt: Innekatt
- Vikt: 4–7 kg
- Livslängd: 12–17 år
- Päls: Mjuk, halvlång, vattenavvisande
- Ögonfärg: Bärnstensfärgade, blå eller olikfärgade
- Personlighet: Aktiv, nyfiken, självständig men social
Om turkisk van
Turkisk van härstammar från östra Turkiet, främst kring Van-sjön som rasen är uppkallad efter. Rasen har funnits naturligt i området i flera hundra år och är inte framtagen genom traditionell avel, vilket gör den till en så kallad naturlig ras.
På 1950-talet började brittiska uppfödare ta med sig katter hem från regionen och Turkisk van fick snart ett erkännande i kattvärlden.
Sedan dess har rasen spridit sig till flera delar av världen, men den är fortfarande relativt ovanlig. I Sverige är turkisk van inte särskilt vanlig, vilket gör varje individ lite extra speciell.
Utseende
Turkisk van är bland annat känd för sitt karaktäristiska utseende. Den är en medelstor till stor katt med muskulös kropp, långa ben och kraftig benstomme. Pälsen är halvlång, silkeslen och vattenavvisande, vilket förklarar varför många individer älskar att leka med, eller i vatten.
Färgmässigt har turkisk van en särskild teckning som kallas "van-teckning". Kroppen är kritvit och färgmarkeringar finns bara på huvudet och svansen.
Vanligast är röd, kräm, blå eller svart färg. Den vita pälsen framhäver ögonens färg, som kan vara bärnstensgula, blåa eller ett av varje. Att ha ett öga av varje färg kallas för odd eyed och innebär just att färgen på ögonen är olika.
En lekfull vattenälskare
Turkisk van är nyfikna och aktiva katter som gillar att vara med där det händer. Den är intelligent, självständig och tycker om att utforska. Det är inte ovanligt att den öppnar skåp, klättrar på hyllor eller hoppar högt upp bara för att se vad som finns där.
Trots sin självständighet är katten som ras också tillgiven och social. Den kan absolut vara kelig, men det är på sina egna villkor. Den är inte nödvändigtvis någon soffkatt, men den vill gärna vara i samma rum som du och följer med på dina aktiviteter.
En charmig egenskap är att turkisk van ofta älskar vatten. Många individer leker gärna med vattenskålen, hoppar i badkaret eller till och med simmar om tillfälle ges. Det här är alltså inte en katt som drar sig för ett bad!
Rasens karaktär och egenskaper
Turkisk van nöjer sig inte bara med att ligga i solen utan behöver mental och fysisk stimulans och utrymme att röra sig, klättra, hoppa och leka. Ett hem med klösträd, hyllor och interaktiva leksaker passar utmärkt.
Du kan också träna den med klicker eller andra aktiveringsövningar. Den lär sig snabbt och tycker det är kul med utmaningar. För dig som gillar att engagera dig i din katts vardag är rasen ett utmärkt val.
Hälsa och livslängd
Turkisk van är i grunden en frisk och robust ras, med en livslängd på omkring 12 till 17 år. Den naturliga bakgrunden har gett rasen god genetisk variation, men som med alla katter kan vissa hälsoproblem förekomma.
Några exempel är hjärtproblem som hypertrofisk kardiomyopati (HCM), vilket är en hjärtsjukdom som förekommer hos flera kattraser. Det är viktigt att välja en uppfödare som hälsotestar sina katter. Rätt kost, aktivering och god omvårdnad är förstås också en viktig del av ett friskt kattliv.
En lättskött ras
Trots att pälsen är halvlång är den relativt lättskött. Rasen har ingen underull, vilket gör att den sällan tovar sig. Regelbunden borstning, särskilt under fällningsperioden på våren, brukar räcka för att hålla pälsen i gott skick.
Rasen är inte hypoallergenisk, så för personer med kattallergi är det klokt att först testa allergin i kontakt med rasen. I övrigt kräver Turkisk van inga särskilda skötselrutiner utöver det vanliga – kloklippning, tandvård, rätt kost och aktivering.
En aktiv och charmig vän
Turkisk van som ras är fascinerande och intelligent med mycket personlighet. Den passar dig som har tid och lust att aktivera din katt och som uppskattar en självständig men lojal följeslagare. Med sitt vackra yttre och sin livliga karaktär blir denna katt lätt en älskad familjemedlem.

Odd Einar Bruem
Chef djurförsäkringar
Odd Einar Bruem är chef för djurförsäkringar på Svedea och har en lång erfarenhet inom försäkringsbranschen. Under sin tid på Svedea har Odd Einar arbetat för att öka transparensen inom djursjukvården och har bland annat engagerat sig i forskning för att motverka ökande veterinärkostnader. Han har också deltagit i debatter om behovet av större pristransparens inom djursjukvården.