Sök på Svedea.se
Savannahkatten är en relativt ny kattras som utvecklades i USA på 1980-talet. Rasen är en korsning mellan den afrikanska vildkatten serval och tamkatt – ofta av raserna siames eller bengal. Resultatet blev en katt med ett vilt yttre och ett tamt sinne.
För att få fram rasens egenskaper har man fortsatt att korsa generationer man nått en stabil kombination av temperament och utseende.
Rasen delas ofta in i olika generationer, där F1 innebär en katt som har en serval som förälder, F2 en serval som mor- eller farförälder och så vidare. Ju längre från servalen, desto mer tamkattlik i både beteende och storlek är katten.
Det första man lägger märke till hos en rasen är det exotiska utseendet. Savannahkatten har en lång och ståtlig kropp, stora öron, och ser nästan hundlik ut i sin hållning. Pälsen är kort och tät med markerade fläckar som påminner om en leopard. Det har rasen ärvt från servalen.
Öronen är en av rasens mest utmärkande drag - de är stora, högt placerade och har rundade spetsar. Ögonen liknar vildkattens och är medelstora till stora. Färgen varierar. Svansen är medellång, och har karakteristiska mörka ringar och är helt svart.
Storleken varierar mycket beroende på generation, men generellt sett är den en av de största tamkattraserna. En fullvuxen katt kan väga mellan 5 och 12 kilo och blir ofta fullvuxen vid 2–3 års ålder. Hanar är i regel större än honor.
Savannahkatter är generellt friska, men precis som andra raser kan de drabbas av vissa ärftliga problem. Det är dock få sjukdomar som är specifika för just savannah.
Några hälsotillstånd som förekommer kan vara hjärtproblem eller matsmältningsbesvär, men det är relativt ovanligt. Med god omvårdnad och rätt kost kan en savannah katt bli mellan 12 och 20 år gammal.
Pälsen är kort och lättskött. Den fäller en del, men inte mer än de flesta andra kattraser med kort päls. En borstning i veckan räcker oftast för att hålla pälsen i toppskick och samtidigt minska mängden hår hemma. Tänk också på att klippa klor regelbundet, se över tänder, öron och ge bra foder.
I Sverige är det bara tillåtet att äga savannahkatter från generation F5 och framåt. Första generationen F1 till F4, är för nära besläktade med servalen och därför förbjudna att ha som tamkatt. Det är viktigt att kontrollera stamtavlan noggrant för att säkerställa att katten är av en tillåten generation.
SVERAK (Sveriges Kattklubbars Riksförbund) har information kring import av katt och vilka bestämmelser som gäller.
Det här är en ras som verkligen behöver aktivering. En savannah har ofta en energinivå som liknar en unghunds och den behöver daglig mental och fysisk stimulans.
Du kan träna den att gå i koppel, leka apport eller till och med lära den tricks. Interaktiva leksaker, klätterställningar och aktiveringsmattor är bra sätt att hålla katten sysselsatt.
Den är inte alltid en lugn katt, särskilt inte i ung ålder. Den gillar att klättra, hoppa högt och undersöka sin omgivning. Därför är det viktigt att hemmet är kattvänligt inrett.
Rasen är ofta mycket tillgiven och kan vara både lekfull och kelig, men samtidigt kräver rasen utrymme för att få utlopp för sin energi. Den passar bäst hos dig som har tid, tålamod och intresse för att engagera dig i kattens vardag.
Det beror på familjen. Den passar bäst i hem där ägare har mycket tid för aktivering och gärna tidigare erfarenhet av aktiva kattraser.
Om introduktionen sker långsamt och respektfullt. En Savannah kan fungera bra med både andra katter och hundar.
Det krävs det extra mycket mental stimulans och fysisk aktivitet. En säkrad utemiljö är ett stort plus.
Odd Einar Bruem
Chef djurförsäkringar
Odd Einar Bruem är chef för djurförsäkringar på Svedea och har en lång erfarenhet inom försäkringsbranschen. Under sin tid på Svedea har Odd Einar arbetat för att öka transparensen inom djursjukvården och har bland annat engagerat sig i forskning för att motverka ökande veterinärkostnader. Han har också deltagit i debatter om behovet av större pristransparens inom djursjukvården.