Sök på Svedea.se

En randig katt ger 'high five' till en människas hand inne i ett modernt vardagsrum

Så tränar du tricks med katten

Katter är väldigt nyfikna och läraktiga. Varför inte försöka träna din katt att utföra några tricks? Det är roligt, utmanande och stärker dina band med katten. Här är några tips på hur du kan träna din katt att utföra tricks.

Börja med enkla trick

Det är viktigt att börja med enkla trick som din katt kan lära sig snabbt. Tänk på att kattungar kan vara svårare att lära, vänta gärna tills katten är runt ett år. En lagom nivå att lära din katt är att sitta, ge tass, rulla runt eller ”high five”. 

Träna under korta pass

Även om katter är nyfikna tröttnar de snabbt på att träna. Därför är det bäst att träna under korta pass på cirka 5–10 minuter. Träna din katt en gång om dagen och gör det till en rolig och positiv upplevelse.

Använd positiv förstärkning

Vi rekommenderar att du tränar din katt med positiv förstärkning. Det innebär at du belönar den när den lyckas med ett trick och ge den positiv uppmuntran. Det kan vara en godisbit eller en leksak som din katt gillar. Var generös och belöna varje gång din katt gör något positivt.

Träna med klicker

En klicker avger ett tydligt ”klickljud” när man trycker på den och används ofta vid träning av hundar för att göra inlärningen snabbare och enklare. Men den kan fungera utmärkt för katter också! Genom att klicka på den direkt när katten gör något bra samtidigt som du belönar den förstärks inlärningen.

Kombinera med kommandon

Genom att använda ord förstärks inlärningen och det blir tydligare för katten vad du vill. Tänk på att bestämma dig för vilket ord som betyder vad. Du kan inte variera dina kommandon, det blir naturligtvis väldigt förvirrande för din katt.

Ha tålamod

Träning tar tid och det är viktigt att inte tappa tålamodet. Var inte för hård mot din katt om den inte lyckas med ett trick direkt. Försök igen och var positiv och uppmuntrande. Korta pass med belöningar är nyckeln till framgång. Tänk på att katter är självständiga djur, så du får anpassa träningen efter din katts personlighet.

Träna katten i olika miljöer

När katten lärt sig ett trick på ett ställe kan du testa samma trick på ett annat. Genom att träna din katt i olika omgivningar förknippar inte katten tricket med en plats och kan lära sig utföra det på olika ställen. 

Lär känna din katt

Mental stimulans, att leka och gosa med katten stärker banden mellan er och skapar en nödvändig grund för att gå vidare och träna tricks och kommandon. Varje katt är unik och det är viktigt att du lär känna din katt för att kunna anpassa träningen efter dess personlighet. 

Träning stärker er relation

Träning av tricks med katten kan vara en rolig och spännande upplevelse för både dig och din katt. Det kan stärka bandet mellan er ytterligare. Att du kan visa upp din katts förmågor är bara en kul bonus. 

Exempel på katt-tricks

Lycka till med träningen!

Facebook

Instagram