Sök på Svedea.se

En svartvit katt leker med ett snöre som hålls av en person med oskarp bakgrund, i ett hemligt miljö

En aktiv katt blir en gladare katt

Alla katter är fyllda av energi. Därför är det viktigt att du aktiverar din katt så den blir just så glad och harmonisk som en katt ska vara. Vi har samlat några enkla gör-det-själv tips.

Är min katt understimulerad?

Tristess och understimulering påverkar oss alla negativt, även katter. På katten kan man märka det genom att den börjar ställa till med en hel del bus där hemma. Den kan till exempel riva sönder hushållsrullar, välta ner vaser eller andra ömtåliga saker. Visar din katt tecken på detta så kan du kanske fundera över om du vill skaffa en katt till för sällskap. Men tills dess kan du pröva våra aktiveringstips.

Viktiga må-bra faktorer

Alla katter behöver mat, vatten, en kattlåda, en egen liggplats, ställen att gömma sig på och klösställen. De sitter eller ligger gärna högt uppe för att ha kontroll över sitt område och är sociala varelser, även om de inte är flockdjur. Lek och stimulans är alltså viktigt.

Bli lekkompis med katten

I djurhandeln finns en mängd olika leksaker som är roliga för katten att jaga och leka med.  Kom bara ihåg att plocka undan sådant som kan skada katten efter leken, som till exempel paketsnören och garn. Här är några tips på kattleksaker du kan göra själv:

Låt katten utforska

Katter älskar krypin och vad kan då passa bättre än en kartong eller en papperskasse? Bygg en koja med kartonger eller lägg en filt över vardagsrumsbordet eller en stol. Nya gömställen är ofta oemotståndliga för en katt.

Katter är klättrande djur

Katter gillar att klättra och därför är en klätterställning en bra idé. Det finns färdiga att köpa och de hjälper katten att blicka ut över sitt revir och få något att vässa klorna på. Slutar katten använda ställningen så pröva och ställ den i ett annat rum. Då blir den spännande igen.

Låt katten leta efter maten

Sprid ut torrfodret på olika ställen i hemmet istället för att lägga det i matskålen. Då får katten gå på matjakt, vilken är perfekt för en katt.

Lär din katt nya saker

Visste du att du kan lära din katt att göra olika trick, som att sitta och ligga på kommando? Då kan du använda dig av klickerträning. Det är en inlärningsmetod som går ut på att ge katten positiv förstärkning vid träning. Genom att ”klicka” och ge katten en belöning, uppmuntrar du till det önskade beteendet.

Gå ut med din innekatt

Det går att träna alla katter att gå i sele och koppel, men är den ovan vid detta är det bäst att börja träna inomhus tills katten vant sig. Då kan du gå ut med katten och låta den upptäcka omvärlden.

Mer om kattens beteende

Facebook

Instagram