Kan utekatter vara ute på vintern?

Många katter är vana att vistas utomhus året runt, även när termometern visar på minus. Då är det viktigt att din katt mår bra när den är utomhus och att den har möjlighet att komma in i värmen så ofta den vill. Så här kan du hjälpa din utekatt.

Katt i sno

Katter kan förfrysa sig

Utomhuskatter som inte kan komma in och värma sig med jämna mellanrum riskerar att förfrysa ömtåligare kroppsdelar. Därför är det viktigt att du har någorlunda koll på din katt, även när den är utomhus.

Ge katten möjlighet att värma sig

En katt klarar av snö och minusgrader ganska bra, bara den har en en möjlighet att värma sig om den behöver det. Katten bör alltså inte var ute i kylan en hel dag. Har du ingen möjlighet att släppa in den dagtid, så bör du ordna till ett varmt krypin utomhus där katten kan värma sig. Se till att krypinet är varmt, torrt och skyddat från vindar och isolera det gärna så värmen stannar kvar.

Värm upp långsamt

Om du misstänker att katten förfrusit sig så ska du bara låta katten får värma upp sig inomhus, eventuellt under en filt. Försök inte skynda på uppvärmningen med extra värme. Kontakta istället veterinär om du är osäker.

Katter syns inte i mörker

När mörkret faller på hösten ökar antalet trafik- och tågskador med katter inblandade, vilket beror på att det blir mörkare och katterna syns för dåligt. Din katt ser säkerligen trafiken på vägarna, men det är inte lika självklart att trafikanterna ser den. Glöm alltså inte att sätta på t ex ett reflexhalsband på din katt när den är ute.

Glykol

Glykol används mer i bilar mer under höst och vinter och då ökar också riskerna för katter. Slickar en katt i en glykolfläck på marken kan innebära allvarlig fara. Glykol har nämligen en söt smak som lockar djur. Har du spillt så se därför till att torka upp ordentligt och försök hålla din katt borta biltäta platser som t ex parkeringsplatser eller garage.

Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.