Kan utekatter vara ute på vintern?

Många katter är vana att vistas utomhus vill gå ut även när det är snö och riktigt kallt. Då är det viktigt att du är lite extra vaksam över hur din katt mår när den är utomhus. Det är bl a viktigt att den har möjlighet att komma in i värmen så fort den önskar.

 

Katter kan förfrysa sig

Utomhuskatter som inte kan komma in och värma sig med jämna mellanrum riskerar att förfrysa sina öron, svanstippar, trampdynor och tår. Veterinärer ser med jämna mellanrum sådana typer av skador på tidigare hemlösa katter.

Släpp alltid in katten

Det är ingen fara i sig att släppa ut katten, trots minusgrader och snötäcke. Men släpper du ut katten så bör du även finnas där för att kunna släppa in den när katten behöver det. Att släppa ut katten innan jobbet och sedan släppa in den på kvällen är inte bra när temperaturen börjar krypa nedåt. Har du alltså inte en kattlucka, är det bra att ordna en skyddad liggplats där katten kan värma sig i väntan på att bli insläppt igen. Tänk bara på att välja platsen för krypinet noggrant. Det bör ligga ovanför markplan, vara fritt från fukt och utan drag. Isolera gärna med frigolit eller halm. Tänk även på att katter som vistas ute i kyla behöver ett foder med mera energi.

Värm upp långsamt

Om du misstänker att katten förfrusit sig så bör du inte gnugga den skadade kroppsdelen. Det viktigaste är att katten får värma upp sig inne i rumsvärmen, eventuellt under en filt. Ett mindre djur kan du prova att värma innanför tröjan, men försök inte skynda på uppvärmningen med varmare föremål. Kontakta istället veterinär om kattens allmäntillstånd verkar påverkat.

Mer om kattförsäkring

Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.