Bengalkatt

Bengal är en korthårig kattras som från början var en hybrid mellan tamkatt och leopardkatt. Dagens bengalkatter är dock helt tama men ser fortfarande ut som små leoparder med fläckig eller marmorerad päls. De är sociala, pigga och intelligenta.

Vad är speciellt med bengalkatter?

Bengalen är en social katt som trivs med människor och barn. Oftast är den dessutom lika social mot människor utanför kattens familj. De trivs nämligen i vårt sällskap och är gärna med när något är på gång. Den är relativt lättskött och behöver bara borstas då och då. Sköts den med kärlek så fäller den också minimalt med hår.

Bengalens hälsa

En del framavlade kattraser kan ha ärftliga hälsoproblem, men det gäller inte automatiskt bengalkatten som generellt sett är pigg och frisk. Alla kattraser har dock sina ärftliga svagheter. I Bengalernas fall är det ofta hjärtfel, blodanemi och ögonsjukdom så det finns en risk för framtida veterinärbesök.  

Bengalens karaktär

Bengalen är en aktiv och intelligent katt och är därför omtyckt av familjer. Den kan dock vara en utmanande familjemedlem, så den brukar inte rekommenderas till förstagångsägare. Generellt är katten pratsam, självsäker och pigg till sin natur. Den är alltid nyfiken och undersöker gärna bostaden och vad den övriga familjen sysslar med. Bengalen är en riktig lekkatt och lär sig gärna olika tricks. Den är dessutom helt orädd för vatten, tycker om att bada och klättrar gärna högt upp och ofta.