När tiken är dräktig

Planerar du att para din tik? Då är det viktigt att du sätter dig in dräktighetens olika faser och tikens behov. En tik är dräktig i nio veckor, det vill säga 63 dygn. Räknat från parning är en dräktighet normalt mellan ca 58 och 68 dagar. Redan ett par veckor innan valparna kommer ska förberedelserna påbörjas, men det viktigaste är att du har ordnat en bra plats för tiken och valparna att vara på.

Dräktighet

De allra flesta tikar blir dräktiga efter en naturlig parning där båda hundarna varit intresserade. Men när kan man verkligen veta om hon har några foster i livmodern? Det finns flera tecken som ger en fingervisning om en valpkull. Så småningom kan även veterinären konstatera dräktighet med hjälp av medicinsk utrustning. Tiken kan vara dräktig om löpningen inte går helt tillbaka, dvs vulvan förblir mer svullen än normalt och hanhundar visar ett ökat intresse för henne. Tikens humör förändras ganska omgående. Hon kan bli lugnare, värdigare och lite sorgmodigare så snart parningen är gjord. Det brukar vara det allra första som ger en ”känsla” av att det är något på gång.

Små tecken ger besked

Några veckor in i dräktigheten hos förstgångstikar kan man se att spenarna blir ljusröda. Visar tiken samtidigt ett minskat matintresse och blir synbart illamående vid cirka tre veckors dräktighet så är många uppfödare är säkra på sin sak. Ser du den typiska klara, sega, luktfria flytningen under andra halvdelen av dräktigheten så är den definitivt ett faktum.

När tiken växer

Tiken börjar bli rund om magen ca fem veckor efter parningen. Hur lätt det är att se varierar från ras till ras. Lättast att se magrundningen blir det om du ställer tiken på bakbenen. Den kala delen av magen blir då allt mer framträdande ju längre fram i dräktigheten hon är. Veterinärer kan genom att palpera buken slå fast en dräktighet redan mellan tredje och femte veckan. Då ligger fosterblåsorna som pärlor på ett band i livmodern och kan kännas genom bukväggen. I samband med att tiken har passerat tredje dräktighetsveckan kan veterinär med hjälp av en ultraljudsundersökning avgöra om hon är dräktig. Det är däremot mycket svårare att uttala sig om hur många valpar det är. Inte förrän det har gått 42 dagar av dräktigheten, är valparnas skelett så förkalkade att det går att se dem vid en röntgenundersökning. Då an man räkna antalet valpar men inte, som vid ultraljudsundersökningen, säga något om hur de mår etc.

Varningstecken

Många dräktiga tikar är lite törstigare än normalt. Då måste man dock vara vaksam om tiken har en latent diabetes. Den har en benägenhet att utvecklas i samband med den påfrestning som en dräktighet innebär. Under tredje dräktighetsveckan, när äggen fäster i livmodern, kan en del tikar ha en liten äggvitelik, luktfri flytning som försvinner efter någon dag. Om tiken däremot får mörka fula flytningar som luktar illa, bör du omgående ta kontakt med veterinär. Andra varningstecken på att allt inte står rätt till är om hon blir onormalt slö redan tidigt i dräktigheten eller om hon skulle få feber.

Motion

Var alltid vaksam för fetma och dålig fysik och para inte en tik som släpar på övervikt och som är i dålig kondition. När hon väl är dräktig kan du inte banta henne eller påbörja träningsprogram. En tik som sätts på snålkost under dräktigheten riskerar att inte kunna producera tillräckligt med mjölk åt sina valpar. Hon behöver ha energi för att orka med förlossningen och att orka ta hand om sin valpkull. De sista två veckorna av dräktigheten får tiken över huvud taget inte flyttas, om det inte handlar om ett akut veterinärbesök eller en sträcka under 50 kilometer.

Nedtrappning

Under dräktighetens första veckor bör tiken få leva i stort sett som vanligt. Många tikar vill gå sina turer ända fram till någon eller några veckor innan valpningen. Men verkar hon ovillig att ge sig iväg på den dagliga rundan, framför allt mot slutet av dräktigheten så låt henne vara kvar hemma. Gå en kortare promenad där hon får strosa i sin egen takt.

Undvik generellt hård motion Hård motion och  låt bli bollkastning och hårda ruscher. Risken med hård motion under dräktigheten är att du inte märker när tiken tar ut sig för mycket. Vill hon leka med andra hundkompisar så låt henne bestämma det själv till en början. Men minimera allt våldsamt stojande efter tre, fyra veckor. Risken är inte bara att hon kan överanstränga sig. Sista veckorna är hon dessutom tung och klumpig och då sker en olyckor lättare.

Utfodring

I god tid före parningen bör man vänja över tiken på ett högenergifoder av bra kvalitet och med hög smältbarhet (om hon inte redan äter ett sådant) som hon kan äta under både dräktighet och laktation. Under dräktighetens andra hälft, när fostren växer som mest eller diar som hårdast, kommer hon att behöva allt hon kan få i sig. Sista veckorna av dräktigheten kan man behöva utfodra henne med flera portioner om dagen för att vara säker på att hon får i sig tillräckligt. Kontrollera att det foder du ger henne är lämpligt för dräktiga tikar. Står detta inte uttryckligen på fodersäcken så fråga i butiken.

Många tikar kan ha sämre aptit under vissa delar av dräktigheten. Det är inget att oroa sig för utan ett av de tecken som tyder på dräktighet. Det finns dock tikar som äter dåligt under längre perioder. Då måste man försöka få i dem tillräckligt med näring. Lite ”topping” av ett balanserat färskfoder eller burkmat kan krävas för att övertyga en kräsen tik. Utöver näringsriktig mat, lagom mycket motion och en stressfri miljö så behöver en valptik inte så mycket mer. Sköt henne i stort sett som vanligt.

Inför valpning

Ett par veckor innan valparna kommer ska förberedelserna påbörjas. Ordna en bra plats för tiken och valparna att vara på. Deras ”bo” ska vara skyddat och ostört. Det bästa är ett eget rum där dörren går att stänga. Rummet får gärna vara mörkt med nerdragna rullgardiner.

Valplåda

Boet ska vara försedd med extra höga kanter runt om för att valparna inte av misstag hamnar utanför lådan. Tiken ska samtidigt ska kunna ta sig i och ur lätt. Många väljer att utrusta valplådan med en extra list utmed insidan vilket förhindrar att tiken av misstag klämmer ihjäl någon valp när hon lägger sig. Bädda med tidningspapper i botten, lägg en plast- eller vaxduk ovanpå och över den en fiberfilt. Sist bäddar man in allt med en frottéhandduk eller ett lakan. Presentera sedan valplådan för tiken och vänj henne vid att ligga där. Det är ju här hon ska tillbringa en ganska stor del av den närmaste tiden!

Temperaturtagning

En vecka innan beräknad valpning är det dags att ta temperaturen morgon och kväll. Normalt har en hund 37,5 till 38,5 grader och en del nästan upp emot 39. Sista veckan innan valpningen börjar den pendla upp och ner för att något dygn innan förlossningen göra en rejäl dykning, kanske ner till 36 grader. Det är ett tecken på att öppningsstadiet har inletts. Förlossningen är igång. Har öppningsstadiet påbörjats ska du inte lämna tiken utan sällskap. Många tikar blir oroliga, hässjar och är skakiga i kroppen. De har svårt att hitta en skön sovställning och flyttar runt. Lägger de sig i valplådan reser de sig efter en stund och river runt i bädden. Många vill gå ut och kissa, även om inget kommer.

Viktig utrustning

  • Rena frottéhanddukar i alla storlekar
  • Hushållspapper
  • Slö sax
  • Våg
  • Soppåsar
  • Block och penna
  • Bekvämt ställe för dig att ligga på. Väntan kan bli lång!
  • Telefonnummer till veterinär
  • Febertermometer

Förlossningen

De riktiga krystvärkarna kommer först i samband med att utdrivningsstadiet satt igång.Temperaturstegring är en tydlig indikation på att valpningen är igång. Nu övergår tikens tidigare oro i koncentration och fokusering. Valpningsrummet ska vara tömt på obehöriga hundar och människor. Endast de personer som ska vara med på valpningen ska finnas på plats och de bör bara vara människor som tiken känner väl.

När vattnet går

Den ofödda valpen är omsluten av två hinnor, den yttre och inre fosterblåsan. I samband med att värkarna blir kraftigare spricker den yttre blåsan, dvs vattnet går. Ganska snart ser man den inre fosterblåsan med valpen skapa en utbuktning mellan tikens anus och vulva och så småningom bli synlig. Den åker fram och tillbaka ett par gånger och trycks till sist ut av en kraftig krystning. Det händer ofta att också den inre fosterblåsan spricker och valpen kommer ut utan hinnor. Drygt hälften av alla valpar föds med huvudet först, hos de andra är bakbenen det första som kommer ut.

Efterbörden

Varje valp sitter fast med sin moderkaka via navelsträngen. Vanligen kommer moderkakan ut precis efter valpen, men ibland kommer den först med nästa valp. Dra inte ut en efterbörd som sitter kvar utan låt den krystas ut i tikens egen takt. Tiken vill ofta gärna äta upp efterbörderna och ur ett vildhundsperspektiv är det en energibesparande åtgärd. Men för tamhundar är det bättre att låta henne äta ett par tre stycken men sedan ta undan dem eftersom de kan resultera i diarré. Med förstagångstikar kan man ibland få känslan att de håller igen och inte vill föda fram valpen.  De förstår inte vad som händer och förknippar det närmast med att de håller på att göra ifrån sig i bädden. Beröm därför extra när du ser att hon tar i med värkarna.

Valpens första andetag

När valpen är ute slickar tiken bort de hinnor som finns kvar och den nyfödde tar sitt första andetag. Om tiken inte förstår vad hon ska göra måste du själv snabbt befria valpen från hinnor och det slem som kan blockera andningsvägarna. Massera den sedan mothårs med en frottéhandduk för att få den torr och stimulera cirkulationen. Ofta krävs det bara att tiken slickar den första valpen för att polletten ska trilla ner och hon tar hand om valp nummer två.

Navelsträngen

I samband med att tiken slickar valpen tuggar hon av navelsträngen. Uppfödaren kan hjälpa till med en slö sax. Klipp då av navelsträngen 3–4 cm från buken. För det mesta blöder det inte alls, men skulle så vara kan du knyta om stumpen med en bomullstråd eller nypa till med en peang. Efter ett par dagar torkar navelresten och faller av. Den omskötta valpen söker sig till tikens juver och börjar snart dia. Det stimulerar värkarbetet och hjälper nästa syskon på färden ut i världen.

Snabba och långsamma valpar

Själva valpningen tar mellan ett par och upp till cirka tolv timmar beroende på hur stor kullen är. Valparna kan födas med någon eller några minuters mellanrum, men det kan också dröja ett par tre timmar emellan. Om tiken har en stor kull kan väntan på de sista valparna bli längre eftersom hon då kan behöva vila sig innan hon föder fram dem. Har tiken kraftiga krystvärkar utan att något händer bör du dock kontakta veterinär redan efter cirka en halv timme. Det kan tyda på att valpen ligger fel eller är för stor för henne att föda fram.

Viktig vila

När tiken har fött ett par valpar och inte krystar akut, kan det vara skönt för henne att gå ut och rasta sig. Håll henne bara i koppel och håll utflykten längre än till den egna gräsmattan. Det är inte ovanligt att tiken plötsligt föder en valp när hon är ute för att kissa. Ta alltså med handduk och sax ut. Under hela valpningen ska tiken ha tillgång till vatten. Vill hon inte resa sig hjälper du henne med skålen. Många tikar vill ha ett litet mellanmål med till exempel en äggula och lite druvsocker om valpningen drar ut på tiden.

När valparna är ute

När valparna har ätit av den första nyttiga råmjölken och somnat, kan du kontrollera att de inte har gomspalt och att anal-och urinrörsmynning är normalt utvecklade. Du kan också passa på att väga dem. Lämna dem sedan ifred med sin mamma, lyft och bär dem inte i onödan. När valpningen väl är över lägger sig tiken till ro med sina valpar och lugn. Känner du dig osäker på om hon verkligen är tom, eller om du genom tidigare röntgenundersökning vet att det finns valpar kvar, bör du ta kontakt med veterinär. Därefter dröjer inte många veckor innan valparna börjar upptäcker sin omvärld!

 

Mer om hundförsäkring

Prata
med
oss!
Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.