Hundar och tänder

Det kan låta otroligt men ca 85 % av alla hundar har fått problem med sina tänder vid tre års ålder. Därför är det väldigt viktigt att du tar hand om din hunds tänder redan från tidig ålder. Misskötta tänder kan leda till en rad olika, livslånga problem och därför tänkte vi tipsa dig om hur du kan göra för att din hund ska må bra.

Valpar och tandvård

Valpar börjar få sina vuxentänder när de är runt sex månader, men både du och hunden tjänar på att vänja den tidigt vid vad tandborstning innebär. Torrfoder håller din hunds tänder renare, men det är viktigt att du hjälper din hund redan från att den är liten valp. Börja försiktigt och låt valpen låta vänja sig vid proceduren och närkontakten. I början behöver inte ens använda hundtandborste eller hundtandkräm. Använd bara fingertopparna och massera försiktigt hundens tänder och tandkött.

När hunden har vant sig kan du ta fram tandborsten och en specialtandkräm för hundar. Du får aldrig använda vanlig tandkräm eftersom den nästan alltid innehåller fluor som är giftigt för hundar. Försök att göra rent din hunds tänder varje dag om möjligt. I annat fall några gånger i veckan. Det räcker för att hålla din valps mun frisk. Om din valp lär sig detta tidigt, kommer den inte ha några problem med tandborstningen.

Dags för vuxentänder

Tyvärr får även hundar problem med plack och tandsten. De orsakas av bakterier och kan leda till tandköttssjukdomar, dålig andedräkt, tandlossning, svårigheter att äta och andra hälsotillstånd som kan bli allvarliga. Det bästa sättet att undvika dessa tandsjukdomar är med andra ord att förebygga dem. Din hund har ju bara en uppsättning tänder och är mycket beroende av dem.

Så här håller du din hunds tänder rena

Borsta dagligen – Att borsta din hunds tänder är det bästa sätter att få bort plack från din hunds tandkött. I bästa fall bör du göra det varje dag, men är det inte möjligt ska det göras minst en gång i veckan.

Kontrollera regelbundet– gå till veterinären för en tandkontroll en gång var 6-12:e månad.

Tänk tandhälsa – Torrfoder är bättre än blötfoder, eftersom de hårda bitarna skrapar bort och lossar plack. För hungriga hundar mättar dock blötfoder mer. Det finns tugg och sticks på marknaden som kan hjälpa till att hålla din hunds tänder rena, men de bör mer ses som en belöning.

Kontakta oss som du vill
Chatta med oss
Just nu är det ingen kötid
Ring oss
Just nu är det ingen kötid
Bli uppringd
Mejla oss
Vi svarar normalt inom en arbetsdag.
Varmt välkommen att ringa oss. Vi besvarar dina frågor om allt som rör försäkringar och mer därtill.
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.
Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi dig nästkommande vardag
Mina sidor kan du logga in för att se pågående fakturor, skriva ut försäkringsbrev och ändra dina kontaktuppgifter.